|
2.5.2008 / Landsbygdens Folk
Risk för ännu högre gödselpriser
Det finns tydligen en risk att de senaste prishöjningarna på gödsel inte blir de sista.
- Det kinesiska beslutet att höja exportavgifterna på urea har genast lett till höjningar med tiotals procent på världsmarknaden, berättar verkställande direktören för Yara Suomi Heikki Sirviö.
Kina är en mycket betydelsefull aktör på världsmarknaden, när det gäller produktion av kväve. Landet importerar fosfor och kalium, men exporterar alltså urea.
Heikki Sirviö har en teori om att utvecklingen kanske vänder i fall den globala finanskrisen kommer att påverka matkonsumtionen:
- Först reagerar bostadsmarknaden, och nu har det kommit signaler om att också bilmarknaden reagerar. Om utvecklingen fortsätter kan också matkonsumtionen drabbas i något skede.
Vilket å andra sidan troligtvis leder till att producentpriserna på livsmedel sjunker.
Verkställande direktören för Yarakoncernen, norrmannen Thorleif Enger, torde i alla fall ganska tydligt låta förstå att det finns risker för ytterligare prishöjningar: i en kommentar till Yaras första kvartalsrapport för i år hänvisar han bland annat till att den globala produktionsapparaten för gödselmedel jobbar för nästan full kapacitet.
- Marknaden har balanserats genom en kombination av högre priser som reducerat efterfrågan och stigande kinesisk export lockad av högre priser. Det färska meddelandet om att Kina höjer exportavgiften med 135 procent för gödsel kommer att öka trycket ytterligare på världsmarknaden, säger han.
Thorleif Enger påpekar att världsmarknaden på livsmedel förblir under hårt tryck med spannmålspriser "på historiskt höga nivåer". Han räknar med att detta kommer att uppmuntra jordbrukarna att utvidga sin odlingsareal ytterligare och använda mer gödsel trots högre gödselpriser. Priserna på energi och råvaror överlag förväntas stiga framöver de också.
I fråga om tillgången så lär det vara problem med kalium, bland annat beroende på översvämningar i ryska gruvor. Nu väntar man på att produktionen ska stiga i Kanada, men det kan ta upp till två eller tre år.
Så som det ser ut nu hos oss är det knappast så mycket mera man kan påverka inför vårsådden, men jordbrukarna har rekommenderats att överväga alternativet att så in kvävefixerande klövervall i mån av möjlighet.
|
|