|
11.4.2008 / Landsbygdens Folk
Växande EU-opinion mot kastrering av smågrisar
I många europeiska länder pågår en intensiv debatt om metoden att kastrera smågrisar utan bedövning. Nederländerna vill införa ett komplett EU-förbud för att rädda grisköttets rykte. Men ännu är det ont om beprövade alternativ till smågriskastreringen.
Den bedövningslösa kastreringen av smågrisar har de senaste åren fått gott om negativ publicitet. I Nederländerna har hamburgerkedjan McDonald´s redan slutat använda kött från gris som har kastrerats utan bedövning.
I Nederländerna och Belgien har livsmedelshandeln utövat påtryckning mot producenterna, som redan har enats med djurskyddsrörelsen om att metoden ska avskaffas. I Sverige har regeringen givit jordbruksverket i uppdrag att finna alternativa metoder.
Kastrering av smågrisar anses vara nödvändigt för att undvika galtluktande kött, som är ett stort kvalitetsproblem. Okastrerade hangrisar är också svårare att hantera för uppfödaren. Problemet är att inget övertygande alternativ till kastreringen än så länge har presenterats.
I Spanien, England och Irland kastreras smågrisar i liten utsträckning eller inte alls. Risken för könsmognad och illaluktande kött har hållits på en dräglig nivå med låga slaktvikter. Men detta försämrar ekonomin och småningom har vikterna börjat stiga. Med högre vikter dras producenterna med mer slagsmål mellan grisarna och ökande reklamationer från konsumenterna.
I Norge gäller sedan 2002 en lag som föreskriver att smågrisar måste kastreras av en veterinär under bedövning. Men också bedövningen är smärtsam och försätter djuren i stress. Från år 2009 föreslår norrmännen därför att kastreringen helt ska förbjudas. I stället ska grisen slaktas tidigare.
Schweiz vill från början av nästa år förbjuda obedövad kastrering. Lagstiftaren har emellertid gått med på en övergångstid till år 2011, i fall att ingen av de undersökta metoderna är praktiskt genomförbar.
EU startade senaste år projektet Pigcas för att utreda fungerande alternativ till nuvarande praxis. Samtidigt dryftas möjligheterna att införa ett förbud mot bedövningslös kastrering i hela EU. Men detta kan dröja minst fem år, kanske mer, tror experter i Bryssel.
De mest lovande alternativen till kastrering är könssortering och så kallad immunokastrering. Könssorteringen innebär att suggor insemineras med galtsperma där alla spermier med Y-kromosom har sorterats bort. Resultatet är att inga hangrisar föds och kastreringen blir överflödig. Immunokastrering innebär att hangrisen injiceras med ett slags vaccin som förorsakar en immunitet mot det hormon som styr könsutvecklingen. Detta hämmar produktionen av testosteron, androstenon och övriga steroider och förhindrar att den oönskade galtlukten uppstår. Metoden uppges fungera bra i bland annat Australien, Brasilien och Nya Zeeland.
|
|