Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
11.4.2008 / Landsbygdens Folk
Bättre bilar för svintransporter tas i bruk
Framöver kommer alla svin att åka trevåningsvagn till slakteriet såsom släktingarna ute i Europa redan gör.
- Nu rullar fem sådana här fordon på våra landsvägar. I slutet av året är de dubbelt fler, omtalar direktör Veli-Matti Jäppilä vid Atria Sikapalvelu. Det var skärpningen i lagstiftningen med bl.a. krav på mer utrymme för svinen som tvingade branschen att se över sitt fordonsmateriel.
En vagn med tre våningar rymmer 25 procent fler svin än en tvåvåningsvagn och ändå har djuren mer utrymme. Den nya fordonsmodellen var i provanvändning under ett år och erfarenheterna är goda. Nästan inga slagsmålsskador och radikalt färre dödsfall under transporten tyder på att djuren tar åkturen med jämnmod.
Svinen, som under testets gång filmades vid lastningen och i båsen, visade då inga tecken på stress. När alla grisar var på plats i sina bås betedde de sig helt naturligt. Avdelningarna rymmer 22 grisar var.
Det enda som förvånar transportproffsen är att svinen placerade sig längs med väggarna och lämnade mitten av golvet fritt. Ingen förstår riktigt varför de gör så här.
Under transporten går det vanligtvis helt lugnt till. Slagsmål är väldigt sällsynta omtalar vd:n för transportföretagarna, Seppo Tolonen. Vd-kollegan från Pajalanmäen Kuljetus, Olli Paavola säger att också dödligheten under transporten har sjunkit med hälften.
Till trivseln och bekvämligheten i transportbilen bidrar värmen och framom allt ventilationen. Vagnarna är utrustade med friskluftsblåsare. De här detaljerna får beröm av veterinärråd Pirkko Skutnabb vid jord- och skogsbruksministeriet.
Fordonen är av inhemsk tillverkning för att motsvara de finländska förhållandena. Till skillnad från bulkbilarna som rullar på de europeiska vägarna är de finländska fordonen specialtillverkade. De måste ha isolering, vilket exempelvis de danska fordonen inte behöver. Därför blir våra bilar dyra i inköp.
- Räkna med 370.000 euro för en släpvagn och dragbil, säger Jäppilä.
En bil borde betala in sig på 4-10 år räknar Paavola. Han har haft sin bil i trafik cirka ett år och räknar att han sparat 30.000 kilometer jämfört med den gamla bilen. Det ryms 270-280 svin i en dragbil med släp mot 180-190 i tvåvåningsfordonen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab