Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
28.3.2008 / Landsbygdens Folk
Nya foderlagen gäller alla primärproducenter
En ny foderlag trädde i kraft den 1 mars. Lagen syftar till att förbättra djurens hälsa och kvaliteten hos animaliska livsmedel. Den omfattar hela foderkedjan, det vill säga också alla primärproducenter som producerar foder, blandar foder och utfodrar djur. Alla som omfattas av lagen måste registrera sig.
Som foderproduktion räknas odling av fodersäd och framställning av ensilage. Det handlar uttryckligen om att producera och hantera foder till livsmedelsproduktionsdjur. Också fisk räknas hit.
De som redan på stödblankett nummer 101A uppgett att de hanterar foder behöver inte göra annat än att för säkerhets skull checka att allt är rätt i de förhandsifyllda blanketterna. Ändra i uppgifterna om det skett bestående ändringar i verksamheten.
Om gården också producerar eller hanterar foder utöver det som avses i blankett 101A måste man anmäla om det till livsmedelssäkerhetsverket Evira. Det kan exempelvis handla om att krosset som uppstår när man pressar rybsolja används som djurfoder eller att man säljer tjänster såsom fodertransport och foderlagring.
Det går att registrera sig som primärproducent inom foder också på 2008 års gårdsbruksblankett 101A.
Även foderentreprenörer måste registrera sig. De som inte ansöker om lantbruksstöd ska göra anmälan till Evira. Det finns en särskilt blankett på Eviras hemsidor, www.evira.fi (välj Svenska/Servicemeny/Anvisningar och blanketter) I enlighet med EU:s foderregler får man skaffa foder bara av registrerade producenter. Evira upprätthåller en lista över registrerade foderproducenter. Man hittar listan i internet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab