Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 27.11.2024
 Grattis Astrid
20.3.2008 17:01:55 / NSP
NSP:s utlåtande till Nylands förbund om förslaget till etapplandskapsplan

FÖRSLAG TILL ETAPPLANDSKAPSPLAN 1 FÖR NYLAND, UTLÅTANDE 14.3.2008 

Innehåll

Etapplandskapsplan 1 för Nyland kompletterar den fastställda landskapsplanen för Nyland i fråga om de ämnesområden som behandlas i etapplandskapsplanen. En central princip är att koncentrera de funktioner som orsakar miljöolägenheter och främja sådan markanvändning där konflikterna mellan dessa funktioner och annan markanvändning är så små som möjligt. I etapplandskapsplanen har man beslutat behandla endast de justeringar i landskapsplanen för Nyland som är brådskande med tanke på kommunplanläggningen eller annan planering. Följande frågor har utretts och behandlas i etapplandskapsplanen: avfallshantering, stenmaterialstillgångar, motorsport- och skjutbanor, trafikdepåer och –terminaler, vidsträckta sammanhängande skogsbruksområden, samt tysta områden, som dock inte behandlas på plankartan.

Allmänt

NSP har tagit del av förslaget och har tidigare (28.2.2007) tillsammans med MTK-Uusimaa givit utlåtande om utkastet till etapplandskapsplan. NSP anser att man i förslaget till etapplandskapsplan rätt väl tagit i betraktande förutsättningarna för bedrivande av jord- och skogsbruk. Nylands förbund har under planläggningsprocessen upprätthållit en öppen dialog om arbetet med etapplandskapsplanen och de centrala riktlinjerna i denna. Producenternas, skogsägarnas och övriga markägares representanter har haft möjlighet att under beredningen föra fram sina synpunkter och få gehör för dessa.

NSP förutsätter att de privata markägarnas rätt att bedriva näring, i huvudsak jord- och skogsbruk med binäringar, inte begränsas av etapplandskapsplanen. Vi vill betona att man i planeringen bör trygga förutsättningarna för en fortsatt och rationell jord- och skogsbruksproduktion även inom det starka tillväxtområdet i närheten av huvudstadsområdet. Härmed kan man även trygga upprätthållandet av det ekologiska nätverket i landskapet. Jord- och skogsbruksmark skall heller inte ses som en råmarksreserv för framtida bruk.

Stenmaterialstillgångar av betydelse för stenmaterialsförsörjningen

Planlösningen utgår från att trygga förutsättningarna för stenmaterialstäkt i landskapet utan att äventyra det ekologiska nätverkets funktion. Avgränsningarna av områdena är ungefärliga och de preciseras när täktförutsättningarna bedöms på det sätt som marktäktslagen förutsätter. NSP framhåller att avgränsningarna av områden med betydande stenmaterialstillgångar endast kan anses vara riktgivande, och inte på något sätt kan få utesluta att andra områden som konstateras vara lämpliga för marktäkt kan tas i bruk för detta ändamål. NSP anser det motiverat att man avstått från den i utkastet använda gränsen om en miljon kubikmeter för definition av områden på landskapsnivå.

Omfattande enhetliga skogsområden

Utvecklandet av lantbruket och företagandet inom de i planen upptagna omfattande enhetliga skogsområdena bör tryggas. Utgångspunkten för planlösningen är helt riktigt att trygga att vidsträckta, sammanhängande skogsområden som är viktiga för skogsbruket och virkesproduktionen i Nyland i huvudsak fortsätter att användas för skogsbruk. MLY-beteckningen bör inte medföra att normal marktäktsverksamhet på området begränsas. NSP framhåller att MLY-områdena varken är skyddsområden eller rekreationsområden. Allemansrätten ger befolkningen tillräckliga möjligheter att röra sig i naturen. I första hand bör man styra denna till kommunal och statlig mark för att minimera belastningen på privat mark. Denna styrning kan bl.a. ske, och bör beaktas, via beteckningen för behov av grönförbindelse.  

Tysta områden

Beträffande de så kallade tysta områdena har landskapsstyrelsen helt riktigt konstaterat att det inte finns skäl att ange dessa med egen beteckning på plankartan. NSP framhåller att det inte entydigt går att avgränsa särskilda tysta områden. Beteckningen kunde medföra oskälig och orättvis begränsning i utövandet och utvecklandet av jord- och skogsbruket och övriga näringsverksamhet på landsbygden. I stället för tysta områden bör lämnas tillräckligt stora enhetliga områden för i huvudsak jord- och skogsbruksproduktion i Nyland.

Kompletteringar av landskapsplanen;

Riktgivande sträckning för naturgashuvudledning

NSP anser att man istället för riktgivande sträckning för naturgashuvudledning från Lojo till Hangö borde ha beteckningen ”behov av förbindelse”. Den föreslagna sträckningen följer nu i stort sett samma linje som den tidigare tilltänkta ledningen mellan Ryssland och Tyskland. Då behovet av gas nu verkar vara litet, borde alternativa lösningar och linjedragningar bedömas. Detta för att minimera skadorna för jord- och skogsbruk, samt för Pojoviken och i våra kulturella och Natura 2000 skyddsområden, vilka är inritade på Svartådalens delgeneralplan, som omfattar stora områden i både Karis stad och Pojo kommun.

NYLANDS SVENSKA PRODUCENTFÖRBUND NSP r.f.                                                                                                                                                                                                                                                                          

Bjarne Westerlund

Verksamhetsledare                                                          

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab