|
14.3.2008 / Landsbygdens Folk
Jordbruket kunde ge Närpes all värme och el som behövs
Rent teoretiskt finns en outnyttjad energiresurs på 273 gigawatt enbart i avfall från växthus, gödsel och livsmedelsindustri i Närpes. Med det här som utgångspunkt vill ÖSP-avdelningarna och packerierna i Närpes att stan utreder möjligheten att bygga en biogasanläggning som både skulle producera el för nätet och värme till fjärrvärmenätet i centrum.
- Vi talar om en enorm potential. Skulle vi få ut det här skulle vi vara självförsörjande på energi i Närpes, säger äggproducenten och pälsfarmaren Jan-Henrik Lillbåsk som från början kom på idén med ett biogaskraftverk.
När han och Martin Westermark uppvaktade staden i frågan i måndags fick de på sätt och vis bollen tillbaka. Stan är nog intresserad, men stadsdirektören ville att initiativtagarna själva ska driva utredningsarbetet.
- Vår tanke är därför att söka Leaderpengar för en utredning, säger Lillbåsk.
Några siffror på vad satsningen skulle börja kosta har inte initiativtagarna ännu. Men de är säkra på att det finns lönsamhet i projektet.
Av de 273 gigawattimmar som står outnyttjade finns 77 i gödsel, 41 i avfall från livsmedelsindustrin och 154 i rester från växthusnäringen. Det totala energibehovet i Närpes ligger på 277 gigawattimmar. Eftersom den totala bioenergireserven i Närpes ligger på 396 GWh så har Närpes en självförsörjningsgrad på 143 procent.
Men det som nu är aktuellt är alltså enbart avfallsprodukter från lantbruket. Lillbåsk säger att när processen är klar vid biogasanläggningen så kunde slammet användas som gödsel.
- Från tidigare vet man att slammet har bättre gödslingsegenskaper än när man använder stallgödsel direkt. Ämnena blir mera lättillgängliga för växterna på det här sättet. Dessutom skulle den gödsel man får vara i det närmaste luktfri och därmed störa grannarna mindre.
|
|