|
7.3.2008 / Landsbygdens Folk
EU vill ännu skära i sockerproduktionen
Sockersektorn i EU står inför en nedskärning av de slutliga sockerkvoterna för 2010 med 1,16 miljoner ton. Sockerproduktionen har hittills minskat med 4,84 miljoner ton, men målet är sex miljoner ton - ett mål som kritiseras av sockerindustrin.
Kommissionen meddelade senaste vecka att inget förtida återtag av kvoter är aktuellt för marknadsåret 2008/2009. Omstruktureringsstödet ska i stället få verka fullt ut. Sockerbolagen har tid till slutet av mars för att avsäga sig ytterligare kvoter och erhålla omstruktureringsstöd.
Bolagen får själva avgöra om de avstår från kvoterna före den 31 mars enligt de generösare villkoren för 2008/2009, som innebär att nedskärningarna blir mindre. Nästa år är villkoren mindre fördelaktiga och sockerindustrierna riskerar att bli utan ersättning.
Kommissionen hoppas att sockerindustrin frivilligt reglerar det kvarvarande överutbudet. Enligt agrarkommissionär Mariann Fischer Boel vill kommissionen inte själv reglera marknaden, eftersom detta kunde uppfattas som en felaktig signal.
Men om de frivilliga åtgärderna inte biter, och marknaden fortfarande är i obalans år 2010, har kommissionen mandat att tvinga fram obligatoriska nedskärningar utan någon ekonomisk kompensation.
Dessa nedskärningar räknas fram separat för varje medlemsland enligt de spelregler som infördes i samband med sockerreformen. Beräkningarna tar hänsyn till tidigare avvecklingar av kvoter på frivillig väg.
Om man utgår från att nedskärningsbehovet år 2010 förblir 1,16 miljoner ton, kommer kvotnedskärningarna i de olika medlemsländerna att variera mellan noll och elva procent.
Italien och Portugal skulle därmed gå helt fria, eftersom de frivilligt har avstått från 66 respektive 80 procent av kvoten. Grekland bör ännu avstå från 1,18 procent, Finland 1,40 procent och Spanien 3,19 procent.
Av de stora betodlarländerna måste Frankrike avstå från 9,07 procent, Österrike 9,50, Tyskland 9,47 och Polen 9,51 procent.
Kommissionen påpekar att alla avvecklingar som sker inom omstruktureringsprogrammet påverkar den slutliga nedskärningen. Det definitiva beslutet fattas i februari 2010, utgående från de uppgifter som då finns tillgängliga och en bedömning av marknadens balans vid den tidpunkten.
|
|