Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
22.2.2008 / Landsbygdens Folk
Antalet gårdar med dikor fortsätter att öka
Jordbrukets struktur har redan i flera år utvecklats i samma riktning: antalet gårdar har minskat, gårdarnas storlek har ökat, och särskilt har andelen husdjursgårdar minskat. Enligt uppgifter från de senaste Lantbruksregistren har trenden fortsatt i samma riktning också år 2007.
Minskningen av gårdarnas antal bromsades upp under år 2006 främst tack vare att gårdsstödet infördes, men år 2007 var utvecklingen igen tillbaka på samma nivå som tidigare år. År 2007 fanns det 66.938 gårdar i Finland - jämfört med året före hade antalet minskat med drygt 2.000 gårdar.
Gårdarnas medelåkerareal ökade med drygt en hektar jämfört med året före, och var nu 34,4 hektar. Av detta utgjorde i medeltal 11,6 hektar arrendeåkrar.
Totalarealen av åker och trädgårdsmark på de finländska gårdarna uppgick år 2007 till sammanlagt cirka 2,3 miljoner hektar. Andelen gårdar i åkerstorleksklassen över 200 hektar ökade med cirka 15 procent.
Antalet husdjursgårdar har redan under flera år minskat snabbare än växtodlingsgårdarna. Ett undantag utgör de gårdar som har dikor och hästar, och som i fråga om både antal gårdar och djurantal vänt i uppgång under de senaste åren.
Tillväxten har varit kraftigast inom dikoproduktionen. Sommaren 2007 fanns det cirka 43.300 dikor i Finland, vilket är över 15.000 flera än vid millennieskiftet. Förutom att antalet gårdar med dikor har ökat har också medelstorleken på gårdarnas besättningar ökat.
Under det här årtusendet har husdjursgårdarnas relativa andel av gårdarna minskat från 50 procent till 41 procent. Eftersom husdjursproduktion av tradition varit kombinerad med växtodling kan man säga att minskningen av husdjursgårdarnas antal samtidigt också minskar jordbruksproduktionens diversitet.
Också växtodlingsgårdarna verkar att i allt högre grad specialisera sig på odling av bara två eller tre huvudgrödor. Husdjursgårdarna koncentrerar i ännu högre grad sin produktion på bara ett djurslag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab