Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
1.2.2008 / Landsbygdens Folk
Jordbruket nu attraktivt investeringsobjekt
Majs, soja, vete och socker. Dessa fyra är framtidens investeringsobjekt. Då konsumtionen av jordbruksprodukter stigit och fortsätter att stiga samtidigt som produktionen sjunkit, börjar också finansvärlden att vända sina ögon mot jordbruket. Som investeringsobjekt är sektorn nu mycket attraktiv.
Finansieringsföretagen Glitnir och Goldman Sachs bjöd i tisdags i Helsingfors till ett seminarium om vad det är som orsakar att sektorn ökat i intresse och värde. Samtidigt försökte företagen locka nya investerare.
Ännu för ett år sedan var det så gått som dött med investeringar inom jordbruket. Men nu har det gällande världsläget med spannmålsbrist och en ökande kött- och mjölkkonsumtion öppnat finansvärldens ögon.
Samtidigt som efterfrågan ökar, minskar arealerna på brukbar mark i och med befolkningsökning. Detta innebär att de saker som odlas kommer att bli allt mer värdefulla och attraktiva handelsvaror.
En annan sak som ökar behovet av att öka åkerarealen för både spannmål och majs samt soja är regleringarna om biobränsle och målen att minska på utsläppen.
- Detta kommer att innebära att jordbrukarna investerar i allt större arealer, vilket i sin tur ökar attraktionen av sektorn inom investeringsbranschen, säger Johannes Schulmann från Goldman Sachs.
Schulmann talade om tre F: "fuel, food and feed", det vill säga bränsle, mat och foder. Dessa tre är vad som styr jordbrukssektorns investeringar.
- Majs, soja, socker och vete kan användas till dessa behov. Olja finns, men industrierna börjar också vända blickarna mot andra råvaror och erbjuda kontraktodling på energigrödor.
Schulmann tog upp olika kategorier av råvaror som det lönar sig att investera i. Hårda råvaror är de ovannämnda fyra, till de mjuka räknas bland annat kaffe, kakao och bomull och till de exotiska räknar Schulmann bland annat de för finländare vanliga havre och korn.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab