|
25.1.2008 / Landsbygdens Folk
EU-klimatpaket gynnar biobränslen
EU-klimatpaket gynnar biobränslen
Förnyelsebar energi spelar en viktig roll i det klimatpaket som EU-kommissionen lade fram på onsdagen. Kommissionen vill också satsa på miljömässigt hållbara biobränslen. Målet är att minska utsläppen av växthusgaser i hela EU med en femtedel fram till år 2020.
Kostnaderna för klimatskyddet kommer enligt EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso att stanna under en halv procent av BNP, d.v.s. 60 miljarder euro per år. Det motsvarar cirka tre euro per vecka för varje EU-medborgare, tillade Barroso.
EU-länderna ska bland annat se till att trafik och fastigheter bidrar till lägre utsläpp. Paketet förutsätter att industrin i framtiden betalar mer för nedsmutsningen av miljön. Utsläppsrätterna på marknaden ska minskas från år till år. Men det räcker inte att skapa en fungerande marknad för förorenarna. Alla medlemsländer förutsätts snabbt ändra strukturerna i sin energikonsumtion.
I dag står de förnyelsebara energikällorna för 8,5 procent av EU:s slutliga energikonsumtion. Den siffran måste öka med i genomsnitt 11,5 procent för att unionen ska nå målet på 20 procent fram till 2020 - mer sol, vind och biomassa. Kommissionen förutsätter att biobränslen ska stå för minst tio procent av transportbränslet i EU. Målet ska nås år 2020. Men de bränslen som används måste vara miljömässigt hållbara.
Enligt Barroso ska EU utarbeta det mest hållbara systemet för certifiering av biobränslen. Därmed vill man komma bort från dagens läge, där fordonen tankar biobränslen som vid närmare påseende står i motsatsförhållande till miljömålen.
De nya bränslena måste bidra till att sänka emissionerna av drivhusgaser och fylla en rad krav med avseende på den biologiska mångfalden. Därmed vill kommissionen förhindra att exempelvis naturliga skogar och skyddsområden blir råvaruproducenter för biobränslen.
Konkret har kommissionen ställt upp klara målsättningar för varje medlemsland på basen av respektive lands förutsättningar. Sverige och Finland hör till de länder som är föremål för de högsta kraven. Andelen förnyelsebar energi i Sverige ska enligt kommissionen öka till 49 procent år 2020. De följande länderna i bioligan är Lettland med 42 procent och Finland med 38 procent.
Enligt samma mönster ställer EU individuella målsättningar för hur mycket länderna måste sänka sina koldioxidutsläpp. Kraven varierar mellan -20 procent för Danmark, Irland och Luxemburg, medan Bulgarien får höja målet med 20 procent. För Sverige och Finland gäller målen -17 respektive -16 procent.
|
|