|
25.1.2008 / Landsbygdens Folk
Jordbruket ska minska koldioxidutsläppen
Finlands jordbruk omfattas av målet på en minskning av koldioxidutsläppen med 16 procent fram till 2020. Målet gäller de sektorer som är utanför det egentliga systemet med utsläppsrätter i EU-kommissionens klimatpaket som publicerades i onsdags. Andra sektorer som berörs av det här kravet är boende, byggande, trafik och avfallshantering.
Vår skogsindustri liksom metallindustrin borde kunna få en andel av de avgiftsfria utsläppsrätterna, som kommissionen föreslår, men hur det kommer att gå med den saken är inte ännu helt fastslaget. Det beror av allt att döma på hur systemet med utsläppsrätterna sist och slutligen utformas.
Näringsminister Mauri Pekkarinen (c) påpekade i onsdags på en gemensam presskonferens med miljöminister Kimmo Tiilikainen (c) att bland annat Finlands skogsindustri ligger i absoluta världstoppen vad gäller miljövänlig produktion. Vilket också skogsindustrin själv har framhållit.
Minister Pekkarinen ansåg vidare att en ökning av andelen förnybar energi till 38 procent för Finland som ingår i kommissionens förslag är ”krävande”. Eftersom vi i jämförelse med många andra medlemsländer har en hög andel förnybar energi redan i dag kommer vi i alla fall undan med en ökning på 9,5 procent, medan medeltalet i hela unionen är 11,5 procent.
Enligt Mauri Pekkarinen betyder målsättningarna för vår del mer energi från i synnerhet skog, vatten- och vindkraft samt mer jordvärme. I det sammanhanget talade han inte om energi från åkermark. Den kom emellertid fram i samband med att kommissionen föreslagit hållbarhetsstandard för biobränslen, det gäller alltså också förnybara trafikbränslen.
– Enligt förslaget ska utsläppen från biobränslen med beaktande av alla skeden i produktionskedjan vara minst 35 procent lägre än utsläppen från fossila bränslen, påpekade han. Det är inte säkert att vårt första generationens flytande biobränsle som baserar sig på åkerbiomassa kan fylla detta krav.
Han är av den absoluta åsikten att Finland inte kan fylla kommissionens mål kring förnybart bränsle, ifall exempelvis importen av virke från Ryssland stannar av.
– Av den orsaken är det nödvändigt att man enligt kommissionens löfte ska kunna beakta övermäktiga hinder när det gäller kraven på de enskilda medlemsländerna.
EU-kommissionens förslag ska nu behandlas av EU-ministrarna och av EU-parlamentet. Man räknar med att behandlingen kommer att ta ett års tid.
|
|