Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
18.1.2008 / Landsbygdens Folk
EU utreder program för frukt i skolorna
EU-kommissionen utreder olika alternativ för ett skolfruktprogram på EU-nivå. Initiativet väcktes senaste år i samband med frukt och grönsaksreformen. Ett viktigt motiv är behovet att förbättra skolelevernas kostvanor mot bakgrunden av den tilltagande fetman hos barn.
Flera länder har redan erfarenheter av skolfruktprogram och bland annat Frankrike planerar att dela ut frukt och grönsaker gratis till skolelever redan detta år. Enligt jordbruksminister Michel Barnier vill regeringen göra det lättare för skoleleverna att komma över hälsosam kost. Han konstaterar att frukt och grönsaker utgör en stor utgiftspost för familjer med flera barn. Enligt undersökningar äter 60 procent av familjerna för litet råkost.
I Tyskland har organisationen "Fem om dagen" krävt ett nationellt skolfruktprogram. Organisationen hänvisar till forskningsresultat som visar att frukt- och grönsakskampanjer i skolorna bidrar till att förändra elevernas matvanor på längre sikt.
EU-kommissionen har förberett fyra alternativ för ett skolfruktprogram på EU-nivå. Förslagen har lagts ut på kommissionens webbsida för en offentlig konsultation. Tiden löper ut i slutet av februari, varefter svaren ska analyseras. Ett förslag till skolfruktprogram ska läggas fram redan före sommaren. Beslutet beror på hur konsekvensanalysen utfaller.
En möjlighet är att arrangera olika slags projekt kring frukt och grönsaker, på basen av de erfarenheter som redan finns från länder med egna skolprogram. Kommissionen kan också tänka sig kampanjer i likhet med EU:s nuvarande marknadsföringskampanjer.
Ett av alternativen bygger på en modell som påminner om det nuvarande stödet för skolmjölk. Ett sådant stöd kräver en rådsförordning. Efter behandling i rådet och kommissionen, kunde stödet börja tillämpas skolåret 2009-2010.
Enligt planerna skulle budgeten uppgå till 200 miljoner euro, varav EU finansierar hälften. Resten står medlemsländerna för.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab