Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
18.1.2008 / Landsbygdens Folk
Efsa-ja till klonade kor - EU-kommissionen tvekar
Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa anser att kött och mjölk från klonade djur inte utgör någon säkerhetsrisk. Därmed följer Efsa samma linje som det amerikanska livsmedelsverket FDA. EU-kommissionen ställer sig däremot tveksam till nyttan att tillåta klonmat.
Både Efsa och FDA betonar att deras forskning gäller klonade, men inte genförändrade djur. Livsmedelsprodukter från friska klonade och konventionellt avlade kor, grisar och getter skiljer sig inte från varandra, fastställer forskarna.
EU-forskarna menar att få djur numera avlas på ett naturligt sätt. Om reproduktionen sker genom kloning eller in-vitro-fertilisation spelar ingen roll. Man påpekar därtill att klonade djur är avsedda för avel, och inte för livsmedelsproduktion.
Efsa medger ändå att djur som har klonats genom somatisk cellkärnöverföring är sjukare med tendens till missbildningar. De dör ofta tidigare än djur som har avlats på naturlig väg. Men många djur är friska och föder friska avkomlingar. Forskarna utgår från att kloningstekniken mognar och blir säkrare. Framöver ökar sannolikt andelen friska djur.
Några negativa följder av kloningstekniken på miljön har forskarna inte lyckats finna. Efsa medger ändå att kunskapen om klonade djur fortfarande är förhållandevis liten. De flesta långtidsstudier grundar sig på iakttagelser av några enstaka djur.
Den föreliggande Efsa-studien är en preliminär version som har sammanställts på begäran av EU-kommissionen. En slutrapport följer senare. Efsa-slutsatserna är inte bindande för kommissionen.
Nina Papadoulaki, taleskvinna för EU:s hälsokommissionär Markos Kyprianou, meddelade på måndagen att kommissionen kommer att vänta med ett ställningstagande tills Efsa har färdigställt sin slutrapport. Man vill också invänta etikkommissionens rapport. De etiska problemen granskas av European Group on Ethics in Science and New Technologics.
Under tiden ska kommissionen fråga de europeiska konsumenternas åsikt om tekniken. En omfattande Europabarometer-opinionsundersökning ska genomföras i alla 27 medlemsländer. Först därefter tar kommissionen ställning, sade Papadoulaki.
Jordbruksproducenternas takorganisationer Copa och Cogeca framhåller att kloning av jordbrukets nyttodjur är en ny företeelse som man ännu vet för litet om. Man anser att kommissionen gör rätt i att arrangera konsultationer och öppna utfrågningar i ett tidigt stadium.
- Det är ingen idé att missionera då produkterna redan står i butiken. Konsumenterna har rätt att få information redan nu, säger generalsekreterare Pekka Pesonen vid Copa och Cogeca.
Organisationerna lyfter också fram frågans etiska dimension som bör utredas grundligt. Vi ser med stort intresse fram emot EU-kommissionens slutliga ställningstagande, säger Pesonen.
Den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA publicerade sin slutliga klonrapport på tisdagen. Myndigheten står fast vid sin åsikt att kött och mjölk från klondjur inte skiljer sig från andra livsmedel. Produkterna ska få saluföras i handeln utan särskilt märkning.
Beslutet fick omedelbart skarp kritik från konsumentorganisationerna, som bland annat varnade för negativa påföljder för USA:s export av livsmedel. USA-konsumenterna har förhållit sig tämligen likgiltiga gentemot den gröna gentekniken, men klonade djur förefaller att väcka emotionerna. En majoritet av USA-konsumenterna ställer sig avvisande mot livsmedel från klonade djur.
Enligt officiella siffror har cirka 600 kor och 200 grisar klonats i USA. Men branschens företag medger att intresset för tekniken snarare avtar än ökar. Många stora livsmedelskoncerner, bland dem mejeriföretaget Dean Foods, Tyson Foods och Campbell Soup, har redan sagt ifrån att de inte kommer att använda klonade djur i sin produktion.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab