|
11.1.2008 / Landsbygdens Folk
Slovenien ska jämka viljorna om CAP-mellanöversynen
EU leds från början av detta år av Slovenien, det första nya medlemslandet som anförtros ordförandeskapet i rådet. Under våren blir det Sloveniens uppgift att bland annat jämka ihop en enighet om CAP-mellanöversynen, den så kallade hälsochecken.
Ordförandeskapet blir en stor utmaning för det lilla medlemslandet med endast två miljoner invånare. Men Slovenien betecknas som en mönsterelev i EU-klassen och åtnjuter ett stort förtroende i Bryssel.
- Vi har förberett oss så gott det går, säger jordbruksminister Iztoc Jarc, som under våren leder ordet i jordbruksrådet.
De viktigaste ärendena som ska debatteras under vårens rådsmöten blir hälsochecken, höjningen av mjölkkvoterna med två procent samt tvärvillkoren. Växtskyddsdirektivet, handlingsplanen för djurskydd, animala biprodukter och markskyddet är andra frågor av större intresse.
Uppdateringen av CAP-reformen reglerar jordbrukspolitiken för perioden 2007-2013, och tidtabellen är snäv. Medlemsländerna har två månader tid att förhandla och redan den 17 mars hoppas Slovenien på en politisk överenskommelse.
Det är EU-kommissionen som forcerar beslutsprocessen, eftersom man ännu under våren vill slutföra själva lagstiftningsarbetet. Det definitiva förslaget ska presenteras den 21 maj, varefter ministrarna får bekanta sig med dokumentet under den informella träffen följande veckoslut.
Slovenien uppfattar sig som ett neutralt medlemsland i jordbrukspolitiska frågor. Enligt minister Jarc bör detta underlätta medlingen mellan olika fraktioner i förhandlingarna om jordbrukspolitikens framtid. När det gäller jordbrukspolitikens utveckling och avvecklingen av olika marknadsinstrument har Slovenien enligt Jarc inga förutfattade meningar. Huvudsaken är att förändringarna genomförs så att jordbrukarna ges tillräckligt mycket tid att anpassa sig till förändringarna.
Under hösten övertas ordförandeskapet av Frankrike. Enligt diplomater i Paris planerar president Nicolaus Sarkozy ett nära samarbete med Slovenien för att förbereda diskussionerna om en fortsättning av CAP efter år 2013. Sarkozy skulle därmed vara bättre förberedd att styra höstens diskussioner om utformningen av den framtida jordbrukspolitiken.
Frankrike vill att jordbruksstöden ska bibehållas också efter år 2013 och tros söka flankstöd av de nya EU-länderna. Tyskland väntas efterlysa en modell där stöden i framtiden ska delfinansieras av medlemsländerna för att sänka nettobetalarländernas kostnader.
|
|