Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
21.12.2007 / Landsbygdens Folk
Sockerbranschavtalet i hamn
Vit jul för sockersektorn. Så betecknar SLC, MTK och Sucros den nyligen gjorda överenskommelsen gällande villkoren för sockerbetsodlingen och sockerförädlingen i Finland. Branschavtalet är 7-årigt, det vill säga 4+3 (mellangranskning efter 4 år). Principöverenskommelsen innehåller en transportlösning, en vinstfördelningsmodell och handel med sockerkvoter mellan odlare. Odlingskontrakten som odlarna uppgör, är tvååriga leveranskontrakt.
SLC:s styrelse beslöt efter diskussioner i måndags godkänna avtalsutkastet. Både styrelsen och SLC:s betutskott är dock oroade över ett par detaljer i avtalet.
Målsättningen är att odlingen koncentreras närmare Säkyläfabriken. Det och det långsiktiga branschavtalet ska garantera industrin en stabil råvarutillgång och lönsamhet.
Kvothandel mellan odlarna blir möjlig från år 2009. De kvoter som blir lediga nästa år fördelas enligt tidigare modell. För den enskilda odlaren är det frivilligt om man vill avstå från odlingen, men omstruktureringsstöd kommer i första hand att erbjudas till de odlare som ligger längst från fabriken.
Ordföranden för SLC:s sockerbetsutskott, riksdagsman Thomas Blomqvist ser överenskommelsen som en framgång med tanke på hur långa och tidvis svåra förhandlingarna varit. Han gläder sig över att sockerindustrin nu signalerar om vilja att fortsätta i Finland.
- Odlarna erbjuds möjlighet att ta ställning till villkoren och huruvida branschavtalet på gårdsnivå ger möjligheter att fortsätta med betodlingen.
Blomqvist konstaterar dock att sockerbetsutskottet uttrycker sin oro över transportersättningarna.
- En stor utmaning på vårt område är hur långt pengarna räcker, och vilka möjligheterna är att pressa ner transportkostnaderna. Utskottet hade också gärna sett att det skulle finnas möjlighet till mellangranskning om det sker stora prisförändringar.
Samma frågor bekymrar SLC:s styrelse.
Blomqvist påminner att odlarna kommer att få närmare information om branschavtalet på posten innan stormötet den 9 januari.
- Högst antagligen finns det också behov av att ordna regionala svenskspråkiga överläggningar före det.
SLC har för sin del beslutat låta fackmän göra kalkyler över avtalets ekonomiska utfall på enskilda gårdar. Kalkylerna ska dessutom innehålla jämförelser med andra grödor.
Både SLC:s och MTK:s sockerbetsutskott ser den globala trenden som en gemensam möjlighet både för industrin och odlarna. Den fortsatta starka efterfrågan på jordbruksprodukter bådar gott för framtiden konstaterar producentorganisationerna.
Producenterna har också noterat statsmaktens starka intresse att bibehålla sockerproduktionen i vårt land.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab