Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
21.12.2007 / Landsbygdens Folk
Nylund vill ha pälsavbytare redan 2009
Riksdagsledamot Mats Nylund (sfp) gläds åt att jordbrukare med husdjursproduktion fr.o.m. år 2008 får en semesterdag till per år. I riksdagens behandling av budgeten i måndags påpekade Nylund att det dock finns en grupp husdjursproducenter, d.v.s. pälsdjursuppfödarna, som inte har någon ledighet alls.
- Omsorgsminister Risikko har lovat att pälsdjursfarmarna får ett semestersystem från ingången av 2010, men jag vädjar till regeringen och ministern att starta upp pälsdjursfarmarnas semestersystem redan år 2009. Det är inte skäligt att en grupp i vårt samhälle binds till sitt arbete 365 dagar per år, framhöll Mats Nylund.
Han tog även upp anslagen för de enskilda vägarna i sitt anförande. Han hänvisade till att det i finansutskottets betänkande föreslås att momentet för underhåll och förbättring av enskilda vägar höjs med 5 miljoner euro.
- Det är helt nödvändigt och jag förutsätter att de enskilda vägarna uppmärksammas i samband med den trafikpolitiska redogörelsen. De enskilda vägarnas framkomlighet och skick är ett livsvillkor överallt utanför tätorterna och de får inte tillåtas förfalla som tendensen har varit de senaste åren.
I riksdagens budgetdebatt uttryckte riksdagsledamot Thomas Blomqvist (sfp) sin oro för hur det nya strukturstödssystemet skall fungera och framför allt frågan om det finns tillräckliga medel reserverat i budgeten för nästa år.
- Det skulle vara väldigt olyckligt om det blir långa avbrott i utdelningen. Därför är det viktigt att följa med Makera och vid behov återkomma till saken i tilläggsbudgetförslaget, vilket jag ser som mycket sannolikt.
Blomqvist lyfte också fram 141-lösningen, som medför väldigt stora utmaningar för att vi ska kunna uppfylla skrivningen i regeringsprogrammet om jordbrukets positiva inkomstutveckling.
- Detta mål bör vi dock sträva efter att nå med alla medel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab