Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
21.12.2007 / Landsbygdens Folk
Nya villkor för produktionsbidrag
Statsrådet har fastställt ändringar i produktionsbidragen för åkergrödor och nötkreatur år 2008. Villkoren för nötkreaturen är villkoren oförändrade, men för åkergrödorna har produktionsbidragets villkor förändrats.
Kravet på minimiodlingsareal sänks från nuvarande 15 procent till 10 procent. Målet med ändringen är att förbättra odlarens möjligheter att omfattas av stödsystemet samt att minska de risker som bland annat odlingen av höstspannmål medför. Man vill också uppmuntra odlarna till en mer mångsidig uppsättning av odlingsväxter. I Finland kan man bevilja produktionsbidrag för vissa åkergrödor som anses göra odlingen mer mångsidig.
Följande grödor ger rätt till bidrag: höstråg, höstvete, rågvete, höstsått speltvete, höstraps, höstrybs, vårraps, vårrybs, solros, sojaböna, åkerärt, bondböna, söt lupin, oljelin, fiberlin och fiberhampa samt blandat växtbestånd av spannmål och proteingrödor. Man vill också uppmuntra odlaren till att producera mer inhemskt ekologiskt proteinfoder.
Den sammanslagna odlingsarealen för stödberättigande grödor måste uppgå till minst tio procent av hela åkerarealen. För en enskild gröda kan bidraget betalas för högst 50 procent av arealen. Stödbeloppet är max 50 euro per hektar.
Produktionsbidraget ingår i EU:s system med samlat gårdsstöd och finansieras helt av EU. I bidrag betalas, sammanlagt för åkergrödor och nötkreatur, 15,958 miljoner euro. Av beloppet är 5,84 miljoner euro avsett för åkergrödor och 10,118 miljoner euro för nötkreatur.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab