Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
21.12.2007 / Landsbygdens Folk
Höjda mjölkvoter splittrar EU-länderna
Överraskande många EU-länder förhåller sig avvaktande till kommissionens förslag att höja mjölkkvoterna med två procent i april. Det framgick då förslaget på måndagen presenterades för ministerrådet. Bland annat Frankrike varnade för att ta ett beslut som man senare ångrar.
Under diskussionen framgick tydligt att medlemsländerna har bildat två läger med diametralt motsatta åsikter. En del av ministrarna efterlyste en betydande höjning av mjölkmängden, medan andra varnade för fallande priser om man släpper 2,75 miljoner ton mer mjölk ut på marknaden.
Den ursprungliga avsikten var att EU-kommissionen skulle presentera sitt kvotförslag på måndagen utan några större diskussioner. Det portugisiska ordförandeskapet hade i stället aviserat förhandlingar i januari, så att ärendet kan slutbehandlas i mars.
Det oaktat tog flera ministrar till orda. Polen, Italien, Nederländerna, Grekland, Lettland och Rumänien efterlyste större kvothöjningar än föreslagna två procent. Motiveringen är att mejerierna behöver mer mjölk.
Österrike och Finland anser att den nuvarande kvoten räcker utan höjningar. Frankrikes jordbruksminister Michel Barnier varnade ministrarna för att fatta ett beslut som man senare får ångra. Enligt Barnier är mjölkpriset på väg att vända nedåt igen.
Liknande åsikter framlade Tysklands jordbruksminister Horst Seehofer. Det förefaller som om ingen majoritet ännu kan mobiliseras, varken för eller emot en kvothöjning.
Kommissionen vill införa kvothöjningen från början av april.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab