Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
21.12.2007 / Landsbygdens Folk
Elektronisk fårmärkning skjuts fram till år 2009
EU:s jordbruksministrar har enats om att skjuta fram den elektroniska märkningen av får och getter med ett år fram till slutet av år 2009. Motiveringen är att får- och getuppfödarna behöver mer tid för att genomföra omställningen.
Märkningen med mikrochip blir obligatorisk i länder med mer än 600.000 får eller 160.000 getter. I övriga länder, bland annat Finland, berörs endast djur som exporteras.
Den elektroniska identiteten har varit på förslag ändå sedan år 2003. Då avlät ministerrådet en förordning som förutsätter att systemet tas i bruk senast i början av år 2008. Märkningen med mikrochip ska förbättra kontrollen för att hindra utbredningen av sjukdomar.
Utvärderingen av olika pilotprojekt har emellertid dröjt längre än väntat. Kommissionen ville därtill invänta ett möjligast mycket respons från medlemsländerna.
Enligt fårsektorns organisationer är tiden för knapp för en omställning redan nästa år. Man har krävt tilläggstid till slutet av 2009, vilket ministerrådet nu beviljade.
Den elektroniska märkningen bygger på centrala databaser där varje enskilt djur registreras med en egen identifieringskod. Förflyttningar av djur registreras snabbare och säkrare, jämfört med dagens system med traditionella öronmärken.
EU-kommissionen anser att den elektroniska märkningen är nödvändig ur säkerhetssynpunkt. Möjligheten till en snabb kartläggning av enskilda djur och deras förflyttningar kan vara avgörande för att begränsa en MKS-epidemi.
De europeiska producenternas takorganisationer Copa och Cogeca välkomnar beslutet att skjuta upp den elektroniska märkningen. Organisationerna anser emellertid att EU-kommissionen försöker introducera systemet utan att ta hänsyn till får- och getfarmarna.
Copa-Cogeca saknar en kostnads-nytta-analys för sektorn. EU borde, tillsammans med farmarna, utreda hur märkningen fungerar i praktiken och om den uppfyller målsättningarna, heter det i ett pressmeddelande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab