Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
14.12.2007 / Landsbygdens Folk
Fem miljoner till för privatvägarna
Ett tillägg på 5 miljoner euro har finansutskottet föreslagit i sitt betänkande om statsbudgeten för nästa år. Anslaget är nu uppe i 18 miljoner euro, vilket är mer än på många år.
- Vi har enats om höjningen inte minst med tanke på virkestransporterna, där de enskilda vägarnas betydelse är viktig, säger riksdagsledamoten Christina Gestrin (sfp), som är medlem i finansutskottet och dess jordbruksdelegation.
Även anslaget för köp och utvecklande av tjänster inom skärgårdstrafiken fick ett tillägg på 300.000 euro för förbättring av bryggor som är i bruk för skärgårdstrafiken.
På arbets- och näringsministeriets moment för främjande av energisparande och användning av förnybar energi kom det ett tillägg på en halv miljon, så att det sammanlagda anslaget nu är 3,9 miljoner euro.
Vad gäller landsbygdsrådgivningen har Christina Gestrin vaktat anslaget i likhet med tidigare år. Kutymen upprepar sig med att ministerierna sänker anslagen för att kunna hålla sig inom budgetramen, och så måste riksdagens finansutskott korrigera dem efteråt.
- Det är nog hemskt irriterande, säger Christina Gestrin.
Anslaget korrigerades nu till knappa 10,6 miljoner, medan regeringen i budgetpropositionen hade ansett att 9,84 miljoner räcker. Av förhöjningen ska 470.00 euro komma rådgivningsorganisationerna till del och 100.000 euro riktas till hästinformationscentralen.
Också 4H-verksamheten fick ett tillägg på 250.000 euro så att anslaget nu är 4,87 miljoner, medan byanätsverksamheten fick ett plus på 80.000 euro.
För närmatsprojektet som hör under anslaget för utveckling av kvalitetssystem beviljade utskottet ett tillägg på 200.000 euro, så att anslaget nu är uppe i drygt 1,9 miljoner euro.
Ersättningarna för rovdjursskador ökade med 250.000 euro och är nu uppe i 2,55 miljoner. Finansutskottet betonar vikten i arbetet med att förebygga rovdjursskador. Nämnas kan också att årets anslag för ersättningar av rovdjursskador höjdes i den fjärde tilläggsbudgeten med 1,13 miljoner euro och nu är uppe i drygt 3,4 miljoner.
I anslaget för främjande av fiskerihushållningen kom ett tillägg på 100.000 euro, som riktas till Finlands yrkesfiskarförbund. För vatten- och avloppsarbeten föreslår utskottet ett tillägg på 2,5 miljoner så att anslaget blir knappa 13,16 miljoner. Motsvarande anslag på miljöministeriets förvaltningsområde har höjts från 11,2 miljoner till 14,2 miljoner euro.
Också på skogssidan har det kommit till pengar: således får skogsbrukets organisationer ett tillägg på en halv miljon euro, så att anslaget nu är drygt 42,9 miljoner euro. Det är ändå något mindre än årets anslag på knappa 43,7 miljoner.
För skogsförbättringsarbeten blir det ett plus på 2 miljoner jämfört med propositionen. Nu är anslaget uppe i 63,78 miljoner euro.
Christina Gestrin påminner om att regeringspartierna har varit eniga om ändringarna. Det betyder med största sannolikhet att riksdagen röstar igenom dem.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab