Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
14.12.2007 / Landsbygdens Folk
Kommissionen beslöt att höja mjölkkvoten
EU-kommissionen tror att efterfrågan på mejeriprodukter fortsätter att öka, åtminstone fram till år 2014. Det framgår av en färsk EU-rapport om mjölkmarknaden som presenterades på onsdagen. Kommissionen föreslår nu en höjning av mjölkkvoten med två procent från april.
Den aktuella kvothöjningen fanns med redan då CAP-reformen presenterades år 2003, men medlemsländerna var inte med på noterna. Man fruktade ett överutbud på marknaden med prissänkningar som följd.
I stället gav ministerrådet kommissionen i uppdrag att noga följa marknadsläget fram till år 2008, för att då ta frågan till ny prövning. Kommissionen anser att tiden nu är mogen, då man utgår från en fortsatt, stark efterfrågan som mejerierna endast kan möta med högre kvoter.
Enligt kommissionen väntas efterfrågan på mejeriprodukter öka ända fram till slutet av prognosperioden, år 2014. Framför allt ökar konsumtionen av ost i de nya medlemsländerna. Något måttligare ökar ostkonsumtionen i EU-15, med cirka fem procent.
Marknadsutsikterna för youghurt och färskost ser också goda ut. För att ha en chans att möta den växande konsumtionen, måste mjölkproduktionen växa med cirka 8 miljoner ton. En höjning av mjölkkvoten med två procent motsvarar en merproduktion på 2,84 miljoner ton mjölk.
På basen av tidigare överenskommelser stiger mjölkkvoten med ytterligare 0,5 procent i elva EU-länder, men kommissionen ser ingen som helst risk för ett överutbud på marknaden.
Ministerrådet ska nu ta ställning till kvothöjningen. En minoritet bestående av åtminstone Finland, Österrike, Slovenien och Tyskland har ställt sig avvisande till förslaget och efterlyser flexiblare åtgärder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab