|
14.12.2007 / Landsbygdens Folk
Trä blir knappare i Europa, beroendet av Ryssland ökar
Efterfrågan på trä fortsätter att växa i Europa. Importen väntas öka med det dubbla fram till år 2020. Ryssland spelar en avgörande roll för Europas träförsörjning, men utgör samtidigt en betydande osäkerhetsfaktor, skriver konsultbolaget A.T. Kearney i en rapport.
Europas skogar växer, men ändå blir det ont om trä. I EU-27 växte trävolymen de senaste åren med i genomsnitt 1,1 procent per år. Det motsvarar 670 miljoner kubikmeter per år. Men avverkningarna ökar med endast 0,5 procent.
Bristen på trä är förprogrammerad då den årliga förbrukningen ökar med 1,1 procent. Fram till år 2020 fördubblas det europeiska importbehovet av trävirke till 138 miljoner ton, uppskattade A.T. Kearneys Österrike-chef Robert Kremlicka vid en presentation i Wien nyligen.
I de nya EU-länderna ökar förbrukningen ännu snabbare, med 1,6 procent. Anledningen är den östeuropeiska träförädlingsindustrins och energibolagens växande behov av råvara.
Situationen försvåras av EU:s biomassapolitik. Målet att år 2020 möta 20 procent av energiförbrukningen med förnyelsebar energi. Det höjer träförbrukningen med 120 miljoner kubikmeter. Cirka hälften av behovet kan täckas med skogsavfall, men 60 miljoner kubikmeter måste importeras.
Lejonparten av importen kommer från Ryssland. Ett stort problem är att Moskva vill skydda sin egen träförädlingsindustri och höjer exporttullarna. Den ryska politiken kommer att dirigera försörjningsläget, menade Kremlicka. Därigenom blir EU - liksom för olja och gas - beroende av politiska beslut i Kreml, tillade han.
Finland och Österrike är de största importörerna av trä i EU. En fjärdedel av rundvirket på världsmarknaden kommer från Ryssland. År 2004 uppgick den ryska exporten till 48 miljoner kubikmeter.
Enligt rapporten kommer kapitalintensiva industrier att säkra sin råvaruförsörjning genom långfristiga avtal. Tillgången på trä kan också garanteras med kostsamma åtgärder som köp av avverkningsrätter för hela skogsområden. Framöver kommer industrin i tilltagande utsträckning lokalisera tillverkning till områden där både råvarutillgång och marknadsföring kan tryggas.
Enligt studien måste alla EU-länder dra åt samma håll med avseende på den framtida politiken för ekonomi, energi och miljö. Endast så kan man förhindra en utlokalisering av mervärde och därmed arbetsplatser.
En realistisk EU-strategi för trä borde innehålla tre huvudelement: EU måste prioritera industri som genererar ett stort mervärde. Inom pappersindustrin genereras ett åtta gånger högre mervärde ur träråvaran, jämfört med energiproduktionen. EU bör tänka om med avseende på målen för trä och biomassa för energiförsörjningen, utgående från utbuds- och efterfrågesituationen. Utomeuropeiska trätillgångar säkras med en optimering av transportflödet. Ett alternativ på medellång sikt är utvecklingen av snabbväxande resurser av poppel och eukalyptus i södra Afrika och Sydamerika.
|
|