Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
14.12.2007 / Landsbygdens Folk
Exporttullar räddar inte Rysslands skogsindustri
Exporttullar löser inte problemen inom Rysslands pappers- och trävaruindustri. Sektorn behöver framför allt investeringar i infrastruktur. Det uppgav två ryska skogsexperter som deltog i konferensen Paper and Pulp in Russia, som nyss arrangerades i Wien.
Vladimir Kruptschak, medlem av statsduman, betecknade den ryska skogsindustrins läge som katastrofalt ur produktivitetssynpunkt. Wladimir Beloglasov, generaldirektör för Archangelsk Paper and Pulp Mill, ansåg att sektorn arbetar i en kaotisk omgivning.
Industrin är inte tillräckligt lönsam. Maskiner och utrustning är gamla och borde förnyas. Branschen är i ett stort behov av investeringar, både från privata och utländska finansiärer, sade Kruptschak enligt den österrikiska tidningen WirtschaftsBlatt.
Beloglasov uppgav att bolagen brottas med personalproblem. Det är svårt att genomföra avverkningar och virkespriset är för högt. Staten försöker lösa problemen genom exporttullar på rundvirke, vilket i själva verket driver upp priserna. De höga priserna är ett problem i synnerhet för mindre bolag, tillade Beloglasov.
Han konstaterade att branschens enda alternativ är att effektivera produktionen. Företagen måste investera i infrastruktur.
Den ryska regeringen känner till industrins problem, uppgav Kruptchak. Den nya skogslagstiftningen som är i kraft sedan januari i år borde egentligen underlätta situationen. Problemet är att lagstiftningen ännu inte tillämpas överallt. Det har också förekommit problem med de nyinförda träauktionerna, tillade Kruptschak enligt WirtschaftsBlatt.
- Vi är ställda mot väggen. Träråvaran blir knappare och dyrare. Orsaken är den europeiska klimatskyddspolitiken och Rysslands exporttullar, sade Oliver Dworak, VD för Austropapier.
Dworak vädjade till de europeiska politikerna att göra avsteg från den nya biomassapolitiken. Pappersindustrin måste i en allt större utsträckning konkurrera med energibolagen om biomassa och trä. Han varnade för risken att energibolagen dessutom börjar använda returpapper som råvara. Då är vi illa ute, sade Dworak.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab