Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
7.12.2007 / Landsbygdens Folk
Anttilas insats får beröm, men inte resultatet
Jag måste nog ge jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) ett erkännande för att hon lyssnat på producenterna, sade SLC:s förbundsordförande Holger Falck i den lantbrukspolitiska diskussionen på SLC:s fullmäktigemöte i måndags. Hon har redan hunnit ägna mer tid åt förhandlingar med producentorganisationerna än de tidigare ministrarna tillsammans under min tid som ordförande för SLC.
- Men jag tvingas också konstatera att vi inte är överens om slutresultatet av 141-förhandlingarna, fortsatte SLC-basen. Minister Anttila och statsminister Matti Vanhanen (c) säger att de är nöjda. Det betyder i så fall att de är nöjda med slutsumman på knappa 62 miljoner år 2013, när Finlands utgångspunkt var 125 miljoner det året. I så fall är inte vi nöjda, sade SLC-basen.
Verksamhetsledare Tage Ginström fortsatte med att konstatera att det arealbaserade stödet, som skulle ersätta den tidigare nationella tilläggsdelen i miljöstödet, stoppades i EU-kommissionen. Orsaken var att stödsummorna inte fick stiga jämfört med nu.
- Finlands ursprungliga förslag, som producenterna hade ställt sig bakom, skickades tillbaka efter den första förhandlingen mellan minister Anttila och EU-kommissionär Mariann Fischer Boel. Efter det fick vi visserligen se de ändrade förslagen, men de togs aldrig upp till förhandlingar, berättade Tage Ginström för fullmäktige.
Tage Ginström förklarade vidare ändringarna kring ikraftträdandet av frikopplingen:
- Vår utgångspunkt i förslaget från i somras var en kombination av frikopplat och produktionsbundet stöd i början av perioden. Nu gör man i stället så att vi helt och hållet har produktionsbundet stöd ännu nästa år, men året efter är allt enmagat stöd frikopplat från produktionen.
Stödnivån kommer i huvudsak att basera sig på produktionen 2007.
- Det som man nu måste komma ihåg är att den som utvidgar eller startar helt ny produktion inte får stöd för den nya produktionen.
När det frikopplade stödet är ett faktum så blir den stora frågan om man då får ut så mycket från marknaden att det lönar sig att producera.
Också för växthussektorn kommer stödet att sjunka, inom trädgårdsbranschen gäller det nu att fundera på om man kommer fram till något ersättande system.
- Det är ändå knappast troligt att stödnivåerna körs ända ner till noll efter 2013, ansåg Tage Ginström.
LFA-stödets roll i stödpaketet är enligt verksamhetsledaren oklar:
- Vi trodde att införandet av det utlovade tillägget i LFA-stödet från 2012 var ett nettotillskott för husdjursgårdarna, men det är det inte utan ett ersättande stödsystem. Vi borde kunna lita på stödnivåerna i den uppgörelse som nu har fått offentlighet, men enligt det vi vet nu får vi ingenting till, vilket tidigare påståtts.
Tage Ginström kunde också berätta att producenter inom den enmagade sektorn kommer att få möjlighet till det frikopplade stödet under två år också om de lägger ned produktionen. Möjligheten torde gälla under 2008 och 2009.
Förbundsordförande Holger Falck påminde ännu om att statsrådet förra veckans torsdag utlyste förhandlingstidsfrist som löper ut den 10 december. Det här skedde alltså efter att SLC och MTK hade tagit del av 141-uppgörelsen. Sådana här tidsfrister brukar utlysas när producentorganisationerna och statsmakten inte är överens.
- Som jag ser det uppnår vi inte en överenskommelse, vilket betyder att statsrådet tar ett ensidigt beslut om att anta lösningen. Det torde i så fall ske torsdagen den 13 december.
Vad gäller nästa års nationella stödpaket kunde Tage Ginström, som sitter i beredningsgruppen, berätta att jord- och skogsbruksministeriets målsättning är en lösning före jul. Eftersom producentorganisationerna och ministeriet inte är överens om 141-stödet, tyder en del på att stödpaketet förverkligas som ett ensidigt beslut av statsmakten.
- För att stöden ska kunna utbetalas i normal ordning måste det i alla fall finnas ett paket senast inför februari.
Fullmäktige gav styrelsen fullmakt att ta ställning till stödpaketet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab