Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
7.12.2007 / Landsbygdens Folk
SLC betonar vikten av etisk djurhållning
SLC:s fullmäktige betonar att en djurhållning på hög etisk nivå är en förutsättning för den finländska livsmedelsproduktionen. Fullmäktige gick ut med sin ståndpunkt med anledning av den senaste veckans debatt om djurhållningen på produktionssidan. Djurrättsorganisationen Oikeutta Eläimille publicerade bilder och filmer från 101 svin- och fjäderfägårdar. Aktivisterna hade tagit sig in i stallarna utan djurägarnas lov och vetskap. Med bilderna vill organisationen visa att det finns oegentligheter på många gårdar.
SLC säger att man stöder laglig övervakning av djurhållningen, men tar avstånd från olagliga metoder som förekommit den senaste tiden.
Evira har för sin del utfört granskningar på flera av de gårdar som aktivisterna filmat. Efter förra veckoslutets gårdsbesök hittade myndigheterna inga oegentligheter som skulle kräva omedelbara åtgärder. Evira offentliggjorde vid pressläggningsdags i onsdags resultaten från de resterande inspektionerna. På grund av tidpunkten hann LF inte få med resultaten i dagens tidning.
På Evira säger informationschef Marja Laeslehto att Eviras förhoppning är att djurskyddsövervakningen effektiveras.
Man hoppas att djurskyddsinpektionen ska få mera resurser, helst specialutbildad personal. Hon vill inte ta ställning till om det är länsstyrelserna som borde få mera resurser, utan säger bara att det ju nog skulle underlätta för de kommunala veterinärerna.
Kommunveterinärens dilemma är att den dubbla rollen. Veterinären ska vårda djuren och övervaka att djurskyddsbestämmelserna uppfylls.
- Men lika viktigt som effektiverad inspektion är rådgivningen. Det är den man måste börja satsa på så att djurgårdarna verkligen vet vad lagen innehåller och vad som förutsätts av gården, säger Laeslehto.
Evira påminner också om att det är allas skyldighet att ingripa genast man uppdagar djurplågeri eller att något är på tok med ett djur. Endera meddelar man djurets ägare eller tar kontakt med djurskyddsmyndigheterna, polisen eller kommunens veterinär.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab