Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
7.12.2007 / Landsbygdens Folk
Producenter kräver stopp för brasilianskt nötkött
Brittiska och danska producenter ansluter sig till kraven att EU omedelbart ska stoppa importen av nötkött från Brasilien. Enligt EU-producenterna bryter de brasilianska exportörerna mot reglerna om MKS-skydd och tillväxthormoner.
Den irländska producentorganisationen IFA påtalade redan i juli omfattande misshälligheter inom den brasilianska produktionen av nötkött. Under ett besök i Brasilien hade IFA-funktionärer påträffat farliga brister i livsmedelssäkerheten. De europeiska producenternas takorganisationer Copa och Cogeca reagerade omedelbart genom att kräva förstärkt EU-granskning på ort och ställe.
Efter en längre betänketid gick EU-kommissionen med på att skicka egna experter till Brasilien för att analysera läget. Den ansvarige kommissionären Markos Kyprianou gav samtidigt Brasilien en frist till årets slut för att häva bristerna.
Kyprianou har inte uteslutit ett embargo som en sista möjlighet men de europeiska producenterna efterlyser tuffare tag. Den brittiske producentordföranden Peter Kendall (NFU) kräver att importen av brasilianskt nötkött ska stoppas tills den nödvändiga säkerheten är garanterad.
Kendall hänvisar bland annat till brister inom skyddet mot mul- och klövsjuka. Det går inte an att EU importerar kött från ett land där ribban för kontroller ligger betydligt högre än för EU:s egna producenter. Det är diskriminering, inskärper Kendall.
Den danska nötköttssektorns branschorganisation Kødbranschens Fællesråd ansluter sig till kritiken. I ett brev till EU-kommissionen kräver danskarna att EU ska sluta importera nötkött från Brasilien.
- Vi kräver att EU-kommissionen uppträder konsekvent gentemot Brasilien. Produktionen fyller inte europeiska krav. Det snedvrider konkurrensen och försämrar livsmedelssäkerheten, säger organisationens ordförande Asger Christensen i ett pressmeddelande.
Christensen påminner om att varken USA, Japan, Nya Zeeland, Kanada eller Sydkorea tillåter nötkött från Brasilien på grund av risken för mul- och klövsjuka.
Han tillägger att kravet inte ska uppfattas som ett försök att eliminera en farlig konkurrent.
- Vi är anhängare av fri konkurrens. Men den fria konkurrensen ska ske på lika villkor och det är inte fallet i den rådande situationen, konstaterar Christensen.
Brasilien är världens största köttproducent. Värdet av landets årliga köttexport till Europa överstiger en miljard euro. För EU är Brasilien dessutom en svår konkurrent på världsmarknaden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab