Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
7.12.2007 / Landsbygdens Folk
Frost i Argentina oroar vetemarknaden
Frost i Argentina och torka i USA har utlöst ny osäkerhet på världsmarknaden och pressade senaste vecka vetepriset uppåt på spannmålsbörserna. Det amerikanska jordbruksministeriet och IGC räknar emellertid med en större veteskörd för 2007-2008.
Enligt de argentinska veteproducenternas organisation Aapotrigo skadades veteodlingarna på Pampan till följd av frost i början och i medlet av november. Det är mycket ovanligt med frost vid denna tidpunkt, då det argentinska vetet blommar. Skadorna är som störst i området som ligger sydväst om provinsen Buenos Aires. Området betecknas som Argentinas kornbod. Enligt preliminära uppskattningar har 20 till 30 procent av grödorna skadats.
Argentina är världens tredje viktigaste exportör av vete. Analytiker i Buenos Aires tror att frostskadorna kan reducera skörden med upp till två miljoner ton. De statliga prognoserna är något mer optimistiska. Ministeriet i Buenos Aires hade ursprungligen räknat med 16,4 miljoner ton. Nu räknar man med 15,4 miljoner ton, vilket trots allt skulle överstiga den rätt blygsamma fjolårsskörden på 14,6 miljoner ton.
En serie av väderproblem har ökat osäkerheten på marknaden. Det började med torka i Australien, frost i Argentina och nu följer rapporter om att det amerikanska vintervetet nödvändigt skulle behöva mer regn. Samtidigt fortsätter efterfrågan att dra. Bland annat vill Pakistan och Indien köpa stora mängder vete. Analytikerna varnar för nya prisstegringar.
De senaste prognoserna för skördeåret 2007-2008 andas emellertid mer optimism än tidigare. Både det amerikanska jordbruksministeriet USDA och det internationella spannmålsrådet IGC räknar med något större spelrum på marknaderna.
IGC höjde sin färskaste veteprognos i slutet av november med en miljoner ton till 603 miljoner ton. USDA lägger på 2,8 miljoner ton från senaste månad och förutspår, identiskt med IGC, 603 miljoner ton.
IGC räknar med lätta plus för Östeuropa och EU, medan prognoserna för Australien och Kina sänks i någon mån. För Argentina räknar IGC med 15,5 miljoner ton vete, vilket stämmer rätt bra överens med de nyaste siffrorna från det argentinska jordbruksministeriet.
Prognosen för den globala förbrukningen har höjts sedan förra månaden med en miljon ton till 611 miljoner ton. Enligt organisationen kommer foderförbrukningen att öka snabbare än väntat.
IGC uppskattar att den globala vetearealen ökar med fyra procent under säsongen 2007-2008, till 222 miljoner hektar. För EU-27 väntas en ökning med sex procent, motsvarande 1,6 miljoner hektar. Den utvidgade arealen beror i första hand på goda prisförväntningar och EU-kommissionens beslut att ta bort trädesplikten.
I Ryssland och Ukraina ökar vetearealen med tio procent. För Kanada och USA väntas ett plus med sex respektive elva procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab