Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
4.12.2007 / SLC
kritisk till 141-avtal

SLC ställer sig starkt kritiskt till uppgörelsen av 141-stödet. Utvecklingen under de två sista åren, 2012 och 2013, är så drastisk att den kan slå ut produktionen inom svin- och fjäderfäsektorn. Den kompensation som utlovas via ett hektarbaserat LFA-stöd för de sista åren ligger helt på lösa grunder eftersom förhandlingarna om hur LFA skall reformeras fr.o.m. år 2011 inte ens har inletts på allvar inom kommissionen.

 

Dessutom  har det framkommit att den utlovade kompensation till nämnda sektor i form av ett hektarbaserat LFA-stöd närmast är frågan om kosmetik eftersom stödet i motsvarande grad minskar det 141 stöd som nu finns inskrivet för åren 2012 och 2013.

 

Inom SLC är man också bekymrad över utvecklingen inom växthussektorn där stödet beskars i gårdagens förhandlingar med ytterligare ett par miljoner euro.

 

Beträffande en förhöjning av miljöstödets basdel som kompensation för att miljöstödets nationella tilläggsdel fallit bort, har man heller inte fått något löfte om. Dessa förhandlingar kommer enligt ministeriet att föras på våren. SLC anser dock att hela stödpolitiken utgör en helhet.

 

SLC:s styrelse samlas i kväll och fullmäktige inkommande måndag för att närmare ta ställning i stödfrågan.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab