Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
4.12.2007 / SLC
Resolution

141-avtalet

Ännu en gång tvingas SLC:s fullmäktige konstatera att Finland misslyckats i förhandlingarna med EU-kommissionen. Först kom bakslagen i sockerreformen och nu i förra veckan det svaga resultatet i förhandlingarna om en förlängning av 141-avtalet för södra Finland. Finlands förhandlare med jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila i spetsen intygade så sent som i somras att om vi går till mötes i fråga om kommissionens krav på stödformerna så kommer man att hålla hårt fast vid stödnivåerna.

 

Mot den bakgrunden ter det sig obegripligt att Finlands förhandlare kunde godkänna ett förhandlingsresultat som minskar 141-stödet till södra Finland med över en tredjedel under den sexåriga avtalsperioden. Speciellt den en­magade sektorn med svin-, ägg- och fjäderfäköttproduktionen offrades i för­handlingarna. Stödnedskärningarna för sektorn kommer upp till 59 % under perioden trots att arealkompensationen beaktats. Även förhandlingsresultatet för trädgårdssektorn måste beaktas som mycket svagt med stödnedskärningar på uppemot 30 % under avtalsperioden. Enda sektorn som man uppnådde hyfsade resultat för är idisslarna men detta överskuggas trots allt av den dåliga helhetslösningen.

 

Jordbrukarnas inkomstutveckling

Regeringen måste nu vidta alla tillbudstående åtgärder för att lappa luckorna som det dåliga 141-avtalet medför. SLC kräver att regeringen i snabb takt skrider till åtgärder för att trygga regeringsprogrammets mål­sättningar om jordbrukarnas inkomstutveckling.

 

SLC vädjar även till alla parter i livsmedelskedjan att ta sitt ansvar för en fortsatt inhemsk produktion av livsmedel. Förädlingsindustrin måste betala ett producent­­pris som täcker jordbrukarens kostnader och som räcker till en skälig ersättning för arbete och ränta på den ekonomiska insatsen. Också handeln måste medverka till detta genom att ta ansvar för att de övriga parterna i kedjan klarar sig, annars är den inhemska produktionen hotad på sikt.

 

Djurens välmående är viktigt

Med tanke på senaste veckans offentliga debatt betonar SLC:s fullmäktige att en djurhållning på hög etisk nivå är en förutsättning för den finländska livsmedels­produktionen. SLC Centralförbundet stöder laglig övervakning av djurhållningen men tar avstånd från olagliga metoder som förekommit den senaste tiden.

 

Det nationella stödpaketet

Beredningen av det nationella stödpaketet för år 2008 har börjat. SLC kräver att beskärningarna i 141-paketet ska kompenseras med tillbudstående medel sam­tidigt som man arbetar för att hålla det nordliga stödet intakt. Ett öppnande av det nordliga stödpaketet förutsätter ett politiskt principbeslut. SLC motsätter sig bestämt ett dylikt beslut. Visar det sig att anslaget för det nationella stödet år 2008 inte räcker till, utgår man ifrån att ministerns uttalade löfte i samband med budgetbehandlingen om att ”tilläggsanslag ges vid behov” också håller.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab