Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
30.11.2007 / Landsbygdens Folk
EU slopar tullar på importspannmål
EU-kommissionen vill tillfälligt slopa importtullarna på spannmål med undantag för havre. Enligt kommissionen är åtgärden avsedd att lindra det spända läget på spannmålsmarknaden. Tullfriheten gäller fram till slutet av juni nästa år.
Det är ont om spannmål på marknaderna och EU-kommissionen hoppas att den tillfälliga tullsänkningen ska underlätta exporten av spannmål till EU.
Den europeiska skörden var måttlig. Priserna har stigit både i Europa och på övriga marknader, motiverar agrarkommissionär Mariann Fischer Boel kommissionens utspel.
Åtgärden är ett nytt försök att bromsa prisstegringarna på vete, korn, majs och humle. Redan för några veckor sedan avlägsnade kommissionen reglerna om tvångsträda för att öka den odlade arealen.
De stigande spannmålspriserna medför ett fortsatt tryck på livsmedelspriserna. Detta gäller inte enbart bröd och andra spannmålsprodukter. Också köttpriserna är på väg uppåt, då foderpriserna stiger. Den ökande användningen av biobränslen bidrar till prisstegringarna.
Fischer Boel konstaterar att den europeiska skörden i medeltal utföll 3,5 procent lägre än föregående år. Interventionslagren är tomma. Det sista partiet av ungerskt vete såldes ut redan senaste vecka.
EU-kommissionen medger att tullsatsens andel av spannmålspriset redan nu är relativt låg. Men experterna i Bryssel anser att de slopade importtullarna ändå spelar en viktig roll för handeln.
Beslutet om en tillfällig avveckling av tullarna har försenats av meningsskiljaktigheter om havrets betydelse. EU-kommissionen ville ursprungligen ta bort tullarna på all spannmål. I det senaste förslaget finns tullen på havre kvar. Enligt Fischer Boel spelar havren ingen avgörande roll i sammanhanget. I den aktuella situationen råder ingen brist på havre, konstaterar hon.
EU:s jordbruksministrar förhåller sig i stort sett positiva till förslaget. Det definitiva beslutet tas vid ministermötet i december.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab