Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
30.11.2007 / Landsbygdens Folk
Mjölkkvoter diskuterades av EU:s jordbruksministrar
Det förefaller klart att en kvalificerad majoritet av EU-länderna stöder en avskaffning av mjölkkvotsysttemet. Men flera medlemsländer, bland annat Frankrike, förutsätter att mjölkproduktionen bör garanteras i ogynnsamma regioner, vilket också Finland har krävt.
De europeiska jordbruksministrarna hade på måndagen tillfälle att för första gången dryfta EU-kommissionens förslag till hälsocheck av jordbrukspolitiken. Alla EU-länder förefaller att vara mer eller mindre överens om att jordbrukspolitiken ska anpassas till tidens krav.
En kvalificerad majoritet av medlemsländerna förefaller att vara redo att avskaffa kvotsystemet för mjölk. Finland hör till de länder som vill bibehålla kvoterna, eftersom den finländska mjölkproduktionen riskerar att minska betydligt om kvoterna avvecklas.
En avveckling av kvotsystemet kan bli en av de största förändringarna på flera årtionden inom den europeiska jordbrukspolitiken. De stora mjölkproducerande länderna ser sin chans att öka produktionen medan mindre konkurrenskraftiga länderna fruktar att deras mjölkbönder försvinner.
Finland har redan från början krävt en mjuklandning och kompensationer. På samma linje går Österrike, som betecknar kvotsystemets avskaffning som en ödesfråga.
Men också Frankrike och Slovenien förutsätter att mjölkproduktionen måste garanteras i hela EU, särskilt i de mindre gynnade områdena.
Ifall en förlängning av kvotsystemet inte är möjlig, måste producenter med högre kostnader ges möjligheter till kompensationer eller avsättningsgarantier, heter det.
EU-kommissionens förslag att avskaffa trädesplikten och bidraget för energigrödor stöter däremot inte på patrull i ett enda av de 27 medlemsländerna. De anses vara onödiga instrument som kan slopas utan saknad.
Kommissionen vill begränsa spannmålsinterventionen och slopa garantiköpen av korn. Österrike och Finland vill hålla kvar korninterventionen. Frankrike och Ungern skulle gärna stärka detta marknadsinstrument men förmår inte mobilisera någon majoritet.
Samtliga EU-länder applåderar den föreslagna lindringen och förenklingen av reglerna för tvärvillkor. De flesta medlemsländer motsätter sig en skärpning av miljökraven. Om detta ändå visar sig vara nödvändigt, måste i stället tvärvillkoren lindras.
Flera länder anser att CAP borde reagera känsligare på de tilltagande prisfluktuationerna. Frankrike och Storbritannien efterlyser stöd för försäkringar som skyddar jordbrukarna mot fluktuationer.
Många EU-länder protesterar också mot förslaget att stegvis höja moduleringsnivån så att tretton procent av direktstöden kan omvandlas till landsbygdsstöd år 2013. De flesta länder förefaller att svälja en höjning, men det föreslagna procenttalet faller inte alla i smaken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab