Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
30.11.2007 / Landsbygdens Folk
Många diskussioner vid ÖSP:s fullmäktigemöte
Mats Nylund uttryckte djup oro över husdjurssektorn i anknytning till artikel 141 när han öppnade Österbottens svenska producentförbunds fullmäktigemöte i måndags. Han påminde om att Finland ännu inte har något avtal med EU-kommissionen.
Förbundsordförande Mats Nylund menade i sitt öppningstal att man förra veckan lätt kunde få en bild av att ett avtal hade nåtts om åren 2008-2001 och att Finland och EU-kommissionen hade kommit överens om en fortsättning av det livsviktiga 141-stödet. Men så är det alltså inte.
-Det finns inget avtal mellan Finland och kommissionen – utan enbart en principiell överenskommelse. Resten ska diskuteras under veckan. Jag är oroad över den bit som jag inte vet någonting om, sa Nylund.
Framför allt på basen av de hätska uttalanden som har gjorts av EU:s lantbrukskommissionär Mariann Fischer Boel på sistone.
-Hon har fört en hård linje gentemot Finlands berättigade krav och uttryckt osakligheter när det gäller Finlands geografiska läget. Vårt nordliga stöd är en sak mellan oss och kommissionen.
Han betonade också att Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) förhandlar med EU-kommissionen under veckan. Det kan innebära att ett långsiktigare avtal så småningom fås till stånd.
-Men hon måste stå på sig och ÖSP har också varit kritiskt mot att landets regeringen inte har varit tillräcklig hård från början när förhandlingarna om artikel 141 började.
Det innebär att Finland nu förhandlar om en fortsättning av avtalet som sänker 141-stödet för åren 2008-2013 med över en fjärdedel. Det kommer att drabba husdjurssektorn som 2005 stod för 82 procent av jordbrukets totala marknadsintäkter. Om husdjursproduktionen går ner kommer det att påverka allt, menar Nylund.
-Finland har förhandlat i tre olika grenar – idisslare, enmagade och trädgård. Den största sänkningen kommer att ske inom sektorn för enmagade och den sektorn är oerhört viktig för Finlands livsmedelförsörjning Vi kan inte enbart exportera spannmål – utan vi måste ha en egen husdjursproduktion.
Nylund berörde också den nya investeringsstödslagen, som behandlas i riksdagen och kommer att gå igenom. Reformen kommer att göra systemet ännu mer byråkratiskt, menade han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab