Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
30.11.2007 / Landsbygdens Folk
Miljonförlust för åländska chipsodlarna
De åländska potatisodlare som har kontrakt för odling åt Chipsfabriken i Saltvik Haraldsby får i år sammanlagt 1 miljon euro mindre betalt för sin potatis.
– Dels beror det på att 200 hektar potatis totalförstördes av skyfallet i slutet av maj. Dessutom var sommaren regnig så att kvaliteten på potatisen är i år den sämsta någonsin, säger fabrikens odlingschef Christer Clemes.
Han påpekar att kvalitetsskadorna också märks på odlingar utanför det hårdast drabbade skyfallsområdet på västra Åland. Enligt Clemes är potatiskvaliteten i år även sämre hos Chipsfabrikens kontraktsodlare i övriga Finland och i Sverige. När kvalitetsskadorna ett normalår värderas till 10 enligt Chipsfabrikens normer är skadorna på Åland i år dubbelt större eller 20 kvalitetsenheter. Detta i sin tur innebär att priset som betalas åt odlarna sjunker med 20-25 procent.
– För de vanligaste potatissorterna är kontraktspriset 14 cent per kilo, men i år får odlarna i snitt bara 11 cent.
Totalt kan de 100 åländska chipspotatisodlarna alltså räkna med 1 miljon euro mindre betalt för sin potatis, vilket jämnt fördelat skulle innebära 10.000 euro per odlare.
– Men alla har ju inte dabbats lika. Det finns dom som har stora arealer totalförstörda och de drabbas förstås mycket hårt, konstaterar Christer Clemes.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab