|
30.11.2007 / Landsbygdens Folk
Stihlig även i kvinnohand
Många kvinnor skulle gärna bege sig ut i skogen för att röja eller avverka lite. Om det inte vore för den där eländars motorsågen. För det första vill den inte starta, för det andra väger den som synden.
LF frågade råd av Elfvings representant på ELMA-mässan, Kenneth Lindholm, som inte tvekade en sekund utan rekommenderar Stihls MS 192C.
Den säljs under benämningen hobbysåg för att ramen är i plast. Men trots det fungerar den utmärkt på stammar upp till 30 centimeter. Och framom allt är den både lättstartad och lätt. Får du inte igång den beror det sannolikt på att kedbromsen är på.
När tanken är full väger motorsågen bara 4,2 kilo, med tom tank ynka 3,8 kilo.
Fyra eller fem kilo. Vad är det nu för skillnad, kan man undra. Men de facto är det stor skillnad när man ska jobba längre stunder.
Lindholm lovar också att Stihlen är enkel att underhålla.
Vi börjar med luftfiltret.
Filtret är ett nylongaller, som man ska putsa vid behov. Det går lätt som en plätt. Filtret ligger behändigt bakom en liten lucka.
Man behöver inte heller vara ett maskingeni för att köpa och byta tändstiftet. Tändstift finns att köpa i alla välförsedda tillbehörsbutiker. Byter gör man en gång i året.
Är du ouppmärksam är det däremot lätt hänt att du fyller på olja i bränsletanken och tvärtom. Behållarnas korkar ligger intill varandra, men korkarna är av olika storlek så något egentligt problem borde det inte vara att hitta rätt. Sedan ska du komma ihåg att sågen har tvåtaktsmotor. Köp färdigblandad tvåtaktsbensin så behöver du inte fundera.
När du går ut i skogen ska du ha extra bränsle med dig. Sågen går cirka en halv timme på en tank, lite beroende på vad du gör.
Svärdet, alltså den del som är själva sågen, är glasfiberförstärkt och det gör svärdet 100 gram lättare än andra sågars dito.
Keden som löper runt svärdet behöver vässas allt emellanåt, men det klarar vilken kvinna som helst med rätt verktyg. Det enda du behöver är ett skruvstäd att ställa sågen i och en fil, helst en med märkning på skaftet. Det är nämligen viktigt att filen är i precis rätt vinkel mot tanden. Fyra-fem tag med filen räcker för varje tand. Och de är sedan många.
Du ska också komma ihåg att olja keden.
När du beger dig ut i skogen för att jobba är det klokt att ha en ordentlig hjälm med visir som skyddar ögonen från träflisor.
– Hjälmar är sedan inte eviga, påminner Lindholm. Testa din gamla hjälm genom att klämma ihop den från sidorna. Krasar det i den eller uppstår sprickor ska du kassera hjälmen och skaffa ny. Den kloka skogsarbetaren klär sig också i byxor och handskar med skärskydd liksom stadiga stövlar med stålhätta. När du är ute ensam lönar det sig att ta med mobiltelefonen – ifall det skulle hända dig någonting och du behöver kalla på hjälp.
|
|