Miljöministrarna i Östersjöregionen har godkänt en aktionsplan för att skydda Östersjön. Planen, som antogs i Krakow i Polen på torsdagen, har beretts inom ramen för HELCOM, kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö. Planen ska förbättra Östersjöns tillstånd genom att bland annat minska övergödningen och risker förknippade med skadliga ämnen och sjöfarten. Aktionsplanen ställer upp klara mål och åtgärder och innehåller exempelvis tak för hur mycket fosfor och kväve som Östersjöländerna får släppa ut. Nordiska ministerrådets generalsekreterare Halldór Ásgrímsson välkomnar varmt miljöministrarnas beslut. Han påminner om att skyddet av Östersjön redan länge haft hög prioritet i det nordiska samarbetet.
-Miljöministrarna och de nordiska samarbetsministrarna har under hela processen gett HELCOM-arbetet och aktionsplanen sitt fulla stöd och betonat vikten av att planen blir ambitiös. Vi har nu ett verktyg med konkreta åtgärder och mål för att skydda vårt gemensamma hav. Det är dags att agera, betonar Ásgrímsson. Även parlamentarikerna runt Östersjön har varit mycket aktiva, speciellt i fråga om övergödningen. Bland annat har en arbetsgrupp med parlamentariker från hela Östersjöregionen tagit fram 25 rekommendationer för att skydda Östersjön. Den så kallade övergödningsgruppens rekommendationer godkändes på den stora Östersjökonferensen i augusti. Parlamentarikernas mål har varit att pressa regeringarna till att utarbeta en så ambitiös aktionsplan som möjligt. Man har under året även tryckt på beredningsarbetet genom att aktivt ta upp frågan i pressen. Även om man på parlamentarikerhåll varit oroad över att nationella intressen urvattnar planen så välkomnas torsdagens beslut.
Stortingsledamot Asmund Kristoffersen, ordförande för Nordiska rådets miljöutskott, är speciellt nöjd över de konkreta bestämmelserna om eutrofieringen som ska leda till en reell reduktion av fosfor och kväve. -Det är viktigt att komma igång med arbetet nu, även om åtgärderna inte är optimala. De ekonomiska och samhällsmässiga kostnaderna med att vänta kommer att vara enorma, säger Kristoffersen som även lett övergödningsgruppens arbete. Läs mera på HELCOMs webbsida: http://www.helcom.fi/