Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
16.11.2007 / Landsbygdens Folk
Danisco stänger fabrik i Litauen

Danisco lägger ned den ena av sina två sockerfabriker i Litauen. Fabriken i Panavezys ska stängas helt och hållet, men i gengäld ökas kapaciteten i den återstående fabriken i Kedainai.
Redan år 2005 stängde Danisco en tredje fabrik i Kursenal, varefter koncernen har arbetat med två enheter i landet. På måndagen meddelade Danisco att fabriken i Panavezys ska stängas för att stärka koncernens konkurrenskraft på den europeiska marknaden.
I september uppgav Danisco att koncernen planerar att avveckla 13,5 procent av kvoten i alla sina produktionsländer, motsvarande cirka 135.000 ton socker. Genom stängningen av Panavezys kan målet nås för Litauens del.
Eftersom Panavezys andel av produktionen är större än 13,5 procent av hela landets produktion, kommer Danisco att höja kapaciteten i den återstående fabriken i Kedainai med upp till 50 procent.
Enligt koncernchef Mogens Granborg kan investeringarna genomföras med relativt enkla medel, genom att flytta utrustning från de gamla fabrikerna.
I ett pressmeddelande uppger Danisco att det är mest rationellt att samla landets produktion till Kedainai, som har den bästa beredskapen att producera hela Litauens framtida kvotmängd.
Stängningen av Panavezys berör cirka 200 arbetstagare. Danisco inleder nu förhandlingar med anställda och berörda betodlare.

Vill sälja ut sockret
Som en följd av sockerreformen planerar Danisco en uppdelning av sina verksamheter inom de närmaste två åren. Koncernen vill behålla den expansiva ingrediensdivisionen, medan sockerdivisionen ska börsnoteras separat och eventuellt säljas ut.
Internt avdelades sockerdivisionen hösten 2006 till ett helägt dotterbolag. Men det övergripande målet är en uppdelning i två företag. Koncernen vill emellertid först invänta det slutliga resultatet av EU:s sockerreform.
Det spekuleras om att Danisco Sugar i framtiden kan fusioneras in i en större, europeisk sockerkoncern som British Sugar eller tyska Südzucker.
I framtiden siktar Danisco på att bli en bioteknologikoncern som uteslutande fokuserar sig på ingredienser. Man vill också utveckla enzymer för bioetanol och hoppas på en expansion i bland annat USA och Kina.
Danisco Sugar är en av Europas fem största sockerproducenter. Danisco har sockerproduktion i Danmark, Sverige, Tyskland, Finland och Litauen. I Finland oroar man sig över att Danisco ska stänga den enda kvarvarande sockerfabriken i landet. Danisco äger 80 procent av fabriken i Säkylä, medan Lännen Tehtaat äger 20 procent. Danisco har tidigare uppgivit att koncernen tar ställning till fabrikens framtid kring årsskiftet.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab