Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
16.11.2007 / Landsbygdens Folk
Ersättande system för mjölkkvoter?

Finland har ”för en säkerhets skull” börjat bereda ersättande system för mjölkkvoterna för att kompensera EU:s planer på att reformera den gemensamma lantbrukspolitiken. Det här uppgav jord– och skogsbruksminister Sirkka–Liisa Anttila (c) förra veckans fredag på ett ekonomiseminarium om EU och Finland. Nu under denna månad offentliggörs EU–kommissionens förslag om den så kallade hälsogranskningen av unionens gemensamma jordbrukspolitik. Enligt tidigare beslut har vi systemet med mjölkkvoter kvar till och med mars 2015, och en majoritet av medlemsländerna torde gå in för att systemet slutar senast efter det.
Under tiden går kommissionen in för att stegvis öka landskvoterna, vilket i praktiken innebär att kvoternas betydelse så småningom urholkas. Ett slopande av mjölkkvoterna är enligt Anttila en svår fråga för Finland. En produktion utan kvoter gynnar högeffektiva produktionsområden där det finns extra produktionskapacitet och dessutom är vårt nationella stöd till mjölkproduktionen bundet till kvoterna.
Har betydelse för investeringsstödet – Finland är inte på något som helst sätt på väg att köra ner kvotsystemet i förtid, försäkrade minister Anttila.
Vi kommer att motsätta oss ett avskaffande av kvoterna ända in i det sista, men det ska i alla fall vara möjligt att bereda ärendet på ett kontrollerat sätt, därför måste vi få fundera på ersättande system, sade hon.
Saken är aktuell bland annat av den orsaken att Finland måste besluta hur kravet på kvoter ska beaktas exempelvis i investeringsstödet i framtiden.
– Det är till exempel inte ändamålsenligt att upprätthålla investeringsvillkor som förutsätter dyra mjölkkvoter för unga jordbrukare som tar över och utvidgar produktionen. Jag överväger därför om det är möjligt att införa en övergångstid för den som måsta skaffa kvoter för att få investeringsstöd.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab