Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
16.11.2007 / Landsbygdens Folk
141–förhandlingarna uppskjutna till nästa vecka

Sjukledig Fischer Boel försvarar kommissionens linje i 141–frågan
EU:s lantbrukskommissionär Mariann Fischer Boel har enligt uppgift varit sjukledig under hela denna vecka och de förhandlingar om 141–stödet med jord– och skogsbruksminister Sirkka–Liisa Anttila (c), som var inprickade till i går har skjutits upp till nästa vecka.
Uppgifterna om att vår ansökan om status som vinodlarland ligger nere tills vidare har också bekräftats, detta för att undvika gnissel i förhandlingarna kring 141–stödet.
I de finländska massmedierna har ju kommissionär Fischer–Boel tidigare undrat hur vi kan anhålla om vinstatus och samtidigt anhålla om fortsatt 141–stöd med hänvisning till vårt svåra klimat.
Söker ”rättvis kompromiss”
I sin blogg skriver lantbrukskommissionären i övrigt om 141–stödet som svar på en fråga av ”Anna från Finland”:
– Jag är mycket medveten om finländarnas bekymmer och jag håller regelbundet kontakt med minister Sirkka–Liisa Anttila för att försöka hitta en ömsesidigt acceptabel lösning.
Enligt Mariann Fischer Boel ger den finländska pressen vid handen att kommissionens handlande är grovt orättvist.
– I själva verket letar vi efter en rättvis kompromiss för att tillåta en ordnad utfasning av en åtgärd som hela tiden skulle vara temporär och som redan har blivit förlängt ut över det egentliga slutdatumet.
– Finland har nu varit medlem i EU i närmare 13 år, fortsätter kommissionären. Vi tror på att landet har haft tillräcklig tid att hantera anpassningen.
– Vi talar alltså inte om att plötsligt dra bort mattan under fötterna på de finländska jordbrukarna Jag är inte ute efter att orsaka vedermödor åt någon. Men de kan inte förvänta sig att en temporär åtgärd ska kunna fortsätta att fungera för alltid.
Kommissionären väntar nu på ett reviderat förslag från Finlands regering. – En temporär fortsättning på 141–stödet, som den finländska regeringen har bett om, får inte snedvrida konkurrensen i EU och den måste respektera principerna i den gemensamma jordbrukspolitiken, skriver Mariann Fischer Boel. Jag är en pragmatiker, som alltid söker efter fungerande lösningar, men jag måste också försäkra rättvisa åt alla.
Lösningar inom landsbygdsutvecklingen?
Hon påminner vidare om att den gemensamma jordbrukspolitiken CAP inte minst genom landsbygdsutvecklingspolitiken omfattar möjligheter att hjälpa regioner i underläge, som också inkluderar de minst gynnade områdena.
– Jag tror på att landsbygdspolitiska åtgärder kan bli mycket intressanta vad angår den finländska frågan, skriver hon. Allteftersom vi vidareutvecklar den gemensamma lantbrukspolitiken hoppas jag på en växande betoning på landsbygdsutvecklingsåtgärder.
– Fram till dess kommer jag att göra allt jag kan för att hitta en lösning alla kan leva med.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab