Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
16.11.2007 / Landsbygdens Folk
SLC resonerade med myndigheterna om svinregistret som stödgrund
Representanter för SLC och MTK förde förra veckan en diskussion om förvaltningen av svinregistret med tjänstemän från jord– och skogsbruksministeriet och livsmedelssäkerhetsverket Evira. Orsaken till träffen, som ordnades på initiativ av SLC var de uppgifter som kommit från ministeriets stödenhet. Enligt de uppgifterna skulle svinregistret från och med nästa år utgöra grunden för utbetalning av det nationella stödet till svinsektorn. Ministeriets modell utgår från att antalet svin skulle räknas i början av varje månad och det genomsnittliga antalet utgöra beräkningsgrunden för stödutbetalningen. Inom SLC har man ställt sig skeptisk till att myndigheterna med så här kort varsel vill ta i bruk svinregistret som grund för stödutbetalningen. Producenterna ifrågasätter om myndigheterna har den tekniska beredskapen. Har producenterna tillräcklig kännedom.
SLC undrar också om svinproducenterna har tillräcklig kännedom om systemet och framhåller att informationen till producenterna inte har fungerat. Ministeriet måste garantera att producenterna är väl informerade om systemet innan det träder i kraft. SLC:s representanter påminde om att de finlandssvenska svinproducenterna redan länge har efterlyst en guide i ärendet, tillsvidare utan resultat. Från SLC:s håll är man också rädd för att det nya systemet skulle leda till störningar på marknaden. Det kunde ligga i svinproducenternas intresse att hålla tillbaka utbudet under de sista dagarna i månaden för att på så sätt få med djuren i djurräkningen följande månad. Detta kan delvis hindras genom att man från uträkningen av det genomsnittliga djurantalet kan lämna bort ett visst antal månader då antalet djur är som lägst. De anmälningar som hittills gjorts till svinregistret och som gått via slakterierna har enligt SLC inte fungerat tillfredsställande. Det finns fall där svinen helt enkelt försvunnit på vägen.
SLC kräver en noggrann uppföljning så att man kan vara säker på att alla djur finns med i registret. Hittills har ministeriet inte gått med på att sända händelseutdrag från svinregistret utan händelserna har bara varit tillgängliga på nätet. SLC förutsätter att ett händelseutdrag skickas hem till alla svinproducenter minst två gånger per år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab