Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
16.11.2007 / Landsbygdens Folk
Vanligt miljöstöd om trädan bryts

Några särskilda undantagsarrangemang kommer inte att föreskrivas kring slopandet av trädesskyldigheten för nästa år, uppger landsbygdsverket i ett meddelande. En flerårig grönträda får brytas den här hösten ifall samma jordbruksskifte har uppgetts som flerårig grönträda också tidigare.
Miljöstödet för grönträda – träda täckt av växtlighet som det heter – på 39 euro per hektar kan annulleras med blankett 145 för anmälan om återtagande av arealstödansökan eller en del av den.
Man kan annullera stödet med samma blankett också efter att det har utbetalats (dock med beaktande av undantag som gäller övervakning). Då kommer det stöd som utbetalats helt enkelt att återkrävas. Skiftet blir i alla fall kvar i miljöstödsförbindelsen.
Om det finns flerårig grönträda på skiftet (alltså MM, RY eller MY) kan man bryta trädan efter att ha anmält om annullering av stödet.

Vanligt basmiljöstöd i stället
Om man nästa år väljer att odla en vanlig åkergröda kommer man att få basmiljöstödet i stället, uppger direktören för landsbygdsverkets enhet för arealstöd Sami Iltanen. För en växtodlingsgård är det 93 euro per hektar och för en husdjursgård 107 euro.
Så som vi tidigare har framhållit i LF måste man emellertid se upp med att tilläggsåtgärderna inte kan annulleras efter att stödet har utbetalats. Det gäller således gårdar som har valt någon av tilläggsåtgärderna kring växttäcke vintertid och räknat in trädesarealen dit.
Som växttäcke vintertid godkänns ju flerårig grönträda som anlagts senast 30 juni, viltträda och landskapsträda samt stubbträda, men den som nu har öppnat eller funderar på att öppna sin träda måste då försäkra sig om att den nödvändiga andelen växttäcke fylls på annat sätt.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab