Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
9.11.2007 / Landsbygdens Folk
Läget allvarligt inom svinsektorn, påpekar ÖSP
Trots ett stort överskott på smågrisar anser Österbottens svenska producentförbunds styrelse att sänkningen av smågrispriset inte är rättvist och att den kan få allvarliga följder för produktionsvolymen på längre sikt. ÖSP-styrelsen diskuterade den allvarliga situationen inom svinsektorn på sitt möte i måndags.
ÖSP:s styrelse vädjar också till slaktsvinproducenterna att ta ett gemensamt ansvar då det gäller produktionen och inte ensidigt ta beslut om produktionsuppehåll, eftersom detta först drabbar smågrisproducenten.
Styrelsen vill också understryka att stödområde C fortsättningsvis har produktionskopplade stöd och att ett produktionsuppehåll kan äventyra stödformer som är bundna till djurmängder.
Styrelsen efterlyser nu ett mer offensivt agerande från förädlingsindustrin. ÖSP förutsätter att de olika grupperingarna inom slakt- och förädling utgår från gemensamma målsättningar om att föra kostnadsstegringen inom köttkedjan ända fram till handeln och konsumenten. Utrymme för kortsiktigt agerande och vinnande av marknadsandelar på prisets bekostnad kan på inga villkor accepteras.
Lyckas inte förädlingsindustrin få kostnadsstegringen fram till handeln och kompensera producenterna kommer den inhemska köttproduktionen att vara hotad. Besluten som fattas idag syns i köttproduktionen om 8-10 månader.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab