Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
9.11.2007 / Landsbygdens Folk
Inget EU-förbud för frukt- och bärviner
EU-kommissionen har ingen avsikt att förbjuda försäljningen av frukt- och bärviner. Det uppgav en talesman för agrarkommissionär Mariann Fischer Boel på måndagen. Kommissionen reagerade därmed på rykten om att frukt- och bärviner i framtiden inte skulle få säljas som viner.
Kommissionen förnyar för närvarande sin marknadsordning för viner. Förslaget omfattar uteslutande druvviner, vilket har väckt misstankar om att begreppet "vin" i framtiden inte får användas för drycker som jäses av annan råvara än druvor. Enligt EU:s nuvarande vinlagstiftning är begreppet vin redan i dag förbehållet viner som härstammar från druvor. Frukt- och bärviner kategoriseras inte som viner, utan som andra jästa drycker, eller vinliknande drycker.
Benämningen vin tillåts ändå i kombination med den råvara som produkten har tillverkats av, exempelvis äppelvin eller lingonvin. Denna passus saknas i EU-kommissionens förslag till förnyad marknadsordning. Detta har tolkats som ett försök av kommissionen att förbjuda tillverkarna av frukt- och bärviner att etikettera sina produkter som viner.
Tolkningen har väckt oro bland finländska frukt- och bärvinsproducenter. Protester har också kommit från Polen och de baltiska Iänderna, där fruktviner är vanliga. I den tyska delstaten Hessen utlöste kommissionens juridisk-tekniska formuleringsproblem en regelrätt folkstorm. Äppelvin är en nationaldryck i Hessen, och särskilt i Frankfurt med omgivningar. Tyskland vägrar blankt att låta Frankfurts legendariska äppelvin hamna på stryklistan. Jordbruksminister Horst Seehofer lovade senaste vecka att gå till botten med problemet.
Dementin kom från EU-kommissionen på måndagen. Enligt diplomater i Bryssel har EU inget intresse att förarga allmänheten. Det finns inga planer att förbjuda fruktviner. Michael Mann, talesman för agrarkommissionär Mariann Fischer Boel, uppgav enligt nyhetsbyrån AP att kommissionen är medveten om problemet och söker en "pragmatisk" lösning.
Enligt Mann har formuleringen inte slopats med onda avsikter. Bakom förfarandet ligger tekniska och juridiska orsaker. Kommissionen har helt enkelt försökt anpassa sin definition av viner till internationell praxis, motsvarande den internationella vinorganisationen OIV:s uppfattning. Enligt OIV:s centrala definition är vin en produkt som framställs av druvor, tillade Mann.
Mariann Fischer Boel har aviserat en lösning som bör tillfredsställa alla parter, senast då jordbruksministrarna samlas till rådsmöte i december. Hon har också lovat minister Seehofer att tyskarna får behålla sitt äppelvin.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab