Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
9.11.2007 / Landsbygdens Folk
Första jordbruket noteras på börsen
De stigande priserna på jordbruksprodukter har höjt böndernas självförtroende. Jordbruket är numera en tillväxtbransch som intresserar ekonomiska placerare. Det tyska storjordbruket KTG-Agrar utnyttjar trenden och introducerar sig på börsen för att skaffa kapital.
KTG-Agrar är inte vilken bondgård som helst. Det handlar om en regelrätt jordbrukskoncern som omfattar 19 jordbruksföretag med sammanlagt 14.000 hektar åker, varav 85 procent är arrendejord. Företaget betecknar sig som Europas ledande jordbruksproducent. Utgångspunkten var ett 800 hektar stort jordbrukskollektiv från DDR-tiden som köptes in i medlet av 1990-talet. Därefter har flera storjordbruk i Tyskland och Litauen införlivats i koncernen.
KTG-gruppen grundades för femton år sedan av bröderna Werner och Siegfried Hofreiter samt den senares sambo Beatrice Ams. Företaget tog sikte på en kraftig expansion genom att arrendera stora åkerarealer. Nu vill koncernchef Siegfried Hofreiter bli den första bonden i Tyskland som går in på börsen. Genom en aktieemission vill KTG dra in upp till 28 miljoner euro i friskt kapital. Teckningen inleddes denna veckas torsdag och börsintroduceringen sker den 15 november.
Börsintroduktionen saknar sin motsvarighet i både Tyskland och Europa. Enligt Hofreiter kan aktietecknarna profitera på de stigande jordbrukspriserna, vilket i vanliga fall endast är möjligt via råvarubörserna. Det färska kapitalet ska investeras i expansion i form av nya uppköp av gårdar och odlingsmark. Siktet är inställt på gårdar i västra och östra Tyskland och Litauen, men också i andra östeuropeiska länder.
Enligt Hofreiter har man goda erfarenheter av Litauen, då grödorna i nordost mognar tre veckor senare än i Tyskland. Det är möjligt att utnyttja samma maskinpark. Då den tyska skörden är färdig, lastas tröskor och annan utrustning på en färja. Ett dygn senare kan de redan rulla på åkrarna i Litauen.
Börsanalytikerna ger KTG goda odds. Företaget profiterar på en megatrend - världsbefolkningen ökar och de så kallade tröskelländerna genomgår en snabb ekonomisk tillväxt. Världens spannmålslager minskar och befolkningens konsumtion ökar.
År 2006 omsatte KTG-koncernen nästan 18 miljoner euro, en ökning med 36 procent jämfört med 2005. Vinsten före skatt uppgick till 2,5 miljoner euro. Personalen uppgår till 115 anställda, av vilka 25 personer arbetar i förvaltningen. Produktionen omfattar ekologisk och konventionell odling av spannmål, majs och raps samt potatis och sockerbetor. Den ekologiska arealen omfattar 5.700 hektar. KTG är marknadsledare i Tyskland inom produktionen av ekolivsmedel.
Den tredje stora produktionsinriktningen är bioenergi. Koncernens tio biogaskraftverk har en sammanlagd effekt av 6,5 megawatt. Animalieproduktionen spelar däremot endast en marginell roll. En viktig del av verksamheten utgör så kallad "farmmanagement". Koncernen köper upp gårdar för att "omstrukturera" dem, varefter de säljs på nytt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab