Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
2.11.2007 / Landsbygdens Folk
Kommissionen har godkänt återbäringen av energiskatten
EU-kommissionen har enligt ett meddelande, som i onsdags anlänt till Finlands ständiga EU-representation i Bryssel, godkänt den finländska lagstiftningen om återbäringen av energiskatt inom jord- och skogsbruket samt inom trädgårdsodlingen. Enligt uppgift torde vi få tillämpa återbäringen från och med mitten av mars 2005 till och med 2013.
Finanssekreterare Petri Malinen vid finansministeriet, som LF talade med på onsdagen innan beskedet kunnat bekräftas, hoppas att skattebyråerna ska kunna betala återbäringen på jordbrukarnas konto i början av nästa år.
På årsnivå handlar det om cirka 21,5 miljoner euro, utom för år 2005 då man talar om knappa 16 miljoner euro – detta som en följd av att återbäringarna inte är i kraft för hela det året.
För lätt brännolja returneras 3,75 cent per liter, på tung brännolja 1,75 cent per kilogram och på elektricitet 0,23 cent per kilowattimme. De här nivåerna gäller åtminstone till och med i år.
Regeringen har ju i anslutning till statsbudgeten för nästa år höjt acciserna kännbart. Samtidigt har regeringen aviserat höjningar i återbäringarna och en förflyttning av jordbruket från accisklass I i elbeskattningen till accisklass II. De här utlovade förbättringarna ligger emellertid nu i den arbetsgrupp kring jordbrukets inkomst- och kostnadsutveckling som jord- skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) ska leda. Gruppen har inte ännu tillsats.
Det var i samband med den så kallade inkomstlösningen för jordbruket 2004-2005, som accisåterbäringarna blev aktuella, men det dröjde ända till sommaren 2006 innan riksdagen kunde godkänna lagstiftningen, som EU-kommissionen alltså nu har tagit ställning till.
Rätt till återbäring har odlare som erhållit direktstöd från EU, till exempel gårdsstöd, LFA-stöd, miljöstöd för jordbruket eller nationella stöd. Också de som torkar spannmål har rätt till återbäring.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab