Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
2.11.2007 / Landsbygdens Folk
Sucros tar sannolikt över ansökningsprocessen för betstödet
- Det är möjligt, ja till och med sannolikt att vi tar över ansökningsprocessen, säger verkställande direktören för Sucros Päivi Paakkarinen. Slutgiltigt beslut är att vänta nästa vecka.
Övertas ansökningsprocessen om stöd för att sluta med betor av Sucros beaktas inte alls de ansökningar om överlåtelsestöd som lämnats till landsbygdsverket, utan man börjar om från rent bord.
Sucros kommer då att inleda förhandlingar med lantbrukarcentralerna, finska MTK och svenska SLC, om hur omstruktureringsstödet skall riktas. I Sucros intresse är att styra stödet till odlare som ligger "långt från fabriken", säger Paakkarinen.
Dessutom kommer företaget med största sannolikhet att anhålla om en större minskning än den som det nu handlar om.
Landsbygdsverket fick i tisdags den 30 oktober - den dagen ansökningstiden inleddes - 574 ansökningar om stöd för att sluta med betor. De här har alla poststämpel 29.10. Ansökningarna har fortsatt att komma in, torsdag morgon hade antalet stigit med knappa 130, varav ett fyrtiotal hade stämplats den 29 oktober. Det betyder i praktiken att minst cirka 615 ansökningar anses ha anlänt samtidigt. Sammanlagt finns det 1.900 betodlare i vårt land.
I skrivande stund hade landsbygdsverket ännu ingen uppfattning om varken värdet av ansökningarna eller hur stora kvoter ansökningarna gäller. Finland har rätt att godkänna ansökningar upp till 9.000 sockerkvotton.
De ansökningar som hade poststämpel 29.10 registreras följaktligen av landsbygdsverket som inkomna klockan 8.00 den dagen. Dem behandlar verket jämlikt, det gäller alltså också senare inkommen post med poststämpeln 29 oktober.
Två ansökningar var inlämnade personligen den första ansökningsdagen. Enligt de regler landsbygdsverket tillämpar är de inlämnade vid ett senare klockslag än de som kom i posten. Blir det tävling om den 10 procenten av omstruktureringspengarna som är riktade till odlarna kommer de som är skickade per post att ha förtur, säger enhetsdirektör Sami Iltanen.
Överlåtelsestödet är 237,50 euro per sockerkvotton plus strukturomvandlingsandelen. Samma summor gäller också i det fall att Sucros övertar ansökningsprocessen. Ansökningstiden för avträdelsestödet fortgår.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab