Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
2.11.2007 / Landsbygdens Folk
Svinregister kan bli grund för stödutbetalning
Från och med nästa år är det troligt att svinregistret används som grund för utbetalningen av det nationella produktionsstödet. Jord och skogsbruksministeriet planerar att ändringen skall träda i kraft från och med årsskiftet. Tidigare har grunden för utbetalning av djur beräknats enligt antal slaktade djurenheter. Det är producentens ansvar att meddela ministeriet antalet djur.
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC är oroligt över att det svinregister som byggts upp inte är tillräckligt fullständigt och kan sakna information. Den svenskspråkiga servicen och informationen har också varit bristfällig.
Enligt förslaget skall antal svin beräknas som ett medeltal av de djur som producenten har under ett år. Den första beräkningen skall göras redan nästa januari. SLC är kritisk mot den snäva tidtabellen, speciellt då informationen varit bristfällig. Dessutom finns också frågan om de månader med lägsta och högsta antal borde lämnas utanför medeltalet. Representanter från SLC kommer nästa vecka att möta representanter på ministeriet för att diskutera användningen av svinregistret som grund för stödutbetalningen.
Ministeriet vill helst se att informationen om antal djur sänds in elektroniskt. Då får producenten ett användarnamn med vilket han kan kontrollera om de uppgifter som ministeriet har är korrekta. Det gäller för producenten att själva vara aktiv och se till att registret blir i skick.
SLC anser också att det måste finnas ett alternativ till den elektroniska anmälan då alla inte har möjlighet att göra anmälan elektroniskt. Producenten måste kunna lämna in sin anmälan skriftligt och också få en skriftlig bekräftelse på sina uppgifter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab