Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
2.11.2007 / Landsbygdens Folk
Miljörådet oense om GMO-tillstånd
EU-länderna är fortfarande djupt splittrade när det gäller attityderna till genmodifierade organismer. Det framgick tydligt vid miljörådets möte på tisdagen. Flera EU-länder kräver nu att reglerna för tillståndsgivningen av GMO-produkter måste ändras.
Rent konkret tog miljöministrarna ställning till Österrikes nationella importförbud mot två genmodifierade majssorter som har godkänts av EU-kommissionen, Mon810 från Monsanto och T25 från Bayer. Förbudet strider mot EU-lagstiftningen och kommissionen vill upphäva Österrikes skyddsåtgärder. Men EU-ländernas miljöministrar kunde inte mobilisera en kvalificerad majoritet varken för eller emot Österrike.
En majoritet omfattande fjorton länder stödde Österrike, medan Sverige, Nederländerna, Storbritannien och Estland höll på kommissionens förslag. Resten av länderna avstod från att rösta, bland dem Finland. Resultatet är att EU-kommissionen måste fatta beslutet.
Konstellationerna vid rådsmötet återspeglade igen en gång den stora oenighet som råder mellan EU-länderna i attityderna till genmodifierade organismer. Flera EU-länder, bland dem Tyskland, ansåg att EU snabbt måste förnya sina regler för tillståndsprocessen.
Den portugisiske ordföranden, miljöminister Francisco Nunes Correia, medgav att omröstningen ger anledning till ett visst obehag. Kommissionens förslag vinner, trots att en majoritet av medlemsländerna går emot det.
- Nu måste vi ta oss en funderare vad man kan göra i en sådan situation, tillade han.
Det aktuella importförbudet i Österrike kommer sannolikt att fällas av kommissionen senast den 21 november. Brådskan föranleds av ett WTO-utslag i en tvist som har anhängiggjorts av USA, Kanada och Argentina. Om handeln med genmodifierade produkter inte öppnas före denna datum, hotas EU av saftiga sanktioner på mellan 400 och 600 miljoner dollar.
Förslaget inför miljörådets möte inskränker sig till ett krav att Österrike ska upphäva sina förbud mot import och användning av majsen. Förslaget berör däremot inte förbudet mot odling.
Österrikes miljö- och jordbruksminister Josef Pröll betecknade behandlingen på rådsmötet som en framgång, eftersom kommissionen inte lyckades mobilisera en kvalificerad majoritet för sitt förslag. I framtiden kommer inga genmodifierade sorter att odlas i Österrike, triumferade ministern.
Österrikarna kan ännu få draghjälp av den franske presidenten Nicolas Sarkozys nymornade planer på ett GMO-förbud. Sarkozy vill bland annat förbjuda odlingen av Mon810 tills sorten har utvärderats av en ny fransk GMO-myndighet. Planerna har redan förorsakat irritation i Bryssel.
Vid sidan av Österrike har sju andra EU-länder åberopat skyddsklausuler för bestämda GMO-produkter - Tyskland, Italien, Polen, Ungern, Slovakien, Grekland och Luxemburg. Enligt EU-kommissionen ska lagligheten prövas separat för varje enskilt fall.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab