Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
19.10.2007 / Landsbygdens Folk
Sjukdomen bluetongue påträffades i Danmark
Djursjukdomen bluetongue har nått Danmark. Sjukdomen påträffades senaste lördag i en fårbesättning på ön Lolland. Fallet har utlöst en lång rad restriktioner, både i Danmark och i stora delar av Skåne.
Den drabbade besättningen består av 250 får, varav endast ett djur uppvisade symtom på sjukdomen. Smittan överförs inte mellan djuren, eftersom den sprids via bett av infekterade svidknott.
- Det är ingen överraskning att finna ett fall av bluetongue på Lolland. Sjukdomen har spridit sig explosivt över hela Europa under de senaste månaderna, uppger veterinärchef Jan Mousing vid Fødevarestyrelsen i Danmark.
Enligt Mousing hade danskarna hoppats att klara sig undan sjukdomen ännu detta år, eftersom de smittobärande insekterna blir färre under hösten och vintern.
- Nästa år bör det nämligen finnas ett vaccin mot bluetongue. Men tyvärr nåddes Danmark av smittan redan i höst, konstaterar Mousing.
Stora delar av Danmark är emellertid från tidigare belagt med restriktioner på grund av de massiva utbrotten i Tyskland. Nu har den danska regeringen utvidgat restriktionerna med olika spärr- och skyddszoner enligt EU:s regler. Den yttre övervakningszonen går i en radie på 150 km från den smittade gården. Därmed går zonen också in i södra Sverige.
De danska och svenska myndigheterna försöker förebygga att sjukdomen sprids vidare genom djurförflyttningar. Vid det svenska Jordbruksverket tror man emellertid att sjukdomen förr eller senare kommer in i Sverige med svidknott.
I Storbritannien, där det första fallet av bluetongue påträffades så sent som i slutet av september, har sjukdomen redan spritt sig till 36 gårdar. Sammanlagt 60 djur, både kor och får, har smittats. Inget av de insjuknade fåren har emellertid dött.
Sedan augusti 2006 rapporteras 23.500 fall av bluetongue i hela EU. Ett vaccin har aviserats till nästa säsong, som enligt experterna kan bli mycket svår om smittobäraren överlever Mellaneuropas vinter. Djurproducenterna hoppas därför på en extremt kall vinter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab