|
5.10.2007 / Landsbygdens Folk
Bioetanolfabrik etableras i Närpes
Finlands andra bioetanolfabrik kommer under hösten att börja byggas i närheten av potatisflingfabriken Oy Norrgård Ab i Närpes. Enligt planerna ska fabriken stå klar och funktionsduglig om ett halvår. Antti Pasanen och Börje Norrgård som bägge är verkställande direktörer för St1 respektive Oy Norrgård Ab skrev förra veckan under det samarbetsavtal som ska möjliggöra förverkligandet.
Enligt avtalet kommer St1 att börja utvinna åttiofemprocentig etanol ur det avfall som blir över när Norrgårds tillverkar sina potatisflingor.
- Tidigare har vi använt avfallet som foder, men vid hanteringen av fodret har det uppstått en del hanteringskostnader, höga transportkostnader och så har vi haft problem med efterfrågan, säger Börje Norrgård. Men nu kommer vi att kunna utnyttja avfallet till fullo samtidigt som vi slipper avfallskostnaderna.
När etanol utvinns ur potatisavfallets sockerstärkelse uppstår även näringsrika rester och biprodukter som potatismäsk och cellsaft. Hädanefter kommer även de att kunna tas tillvara för att fungera som torrfoder för djur och som ekologisk gödsel för åkrarna. Kretsloppets hjul snurrar således vidare och det enda som återstår av avfallet - efter att etanol, mäsk och cellsaft utvunnits - är vatten.
Fabriken i Närpes kommer att ha en kapacitet att utvinna 1.200 kubikmeter etanol årligen och dess investeringskostnader är uppskattade till 1,2 miljoner euro. Nyligen togs en likadan fabrik i bruk i Villmanstrand där man använder sig av bagerispill. Planer på att uppföra bioetanolfabriker i både Vanda och Fredrikshamn finns också redan nu. St1 producerar årligen omkring 70.000 kubikmeter bioetanol.
En bioetanolfabrik fungerar på samma sätt som en vanlig spritfabrik. Men fabriken i Närpes kommer inte att tillföra några nya arbetsplatser i regionen eftersom den blir både helautomatiserad och datorstyrd. Tack vare Stream, ett egenutvecklat övervaknings- och styrsystem, kommer fabriken att kunna styras från Helsingfors. St1:s ambitioner är att ha låga etableringskostnader och avancerad teknik. Därför har man heller inte fler än femton anställda i hela firman.
- För att få bort många av de långa transportsträckorna av råvaror till en stor fabriksenhet, så har vår lösning i stället varit att bygga många små etanolfabriker vägg i vägg med livsmedelsfabrikerna, säger Pasanen.
St1:s etanolfabriker byggs av färdiga moduler. Ett tillvägagångssätt som gör det både lätt och snabbt att bygga ut om och när man så önskar öka kapaciteten, eftersom kolonner och jäsningstankar är lätta att använda och bygga på.
|
|