|
28.9.2007 / Landsbygdens Folk
Interventionen ska bantas i CAP-mellanöversynen
Jordbruksprodukterna blir allt dyrare och många stödformer har tjänat ut. Så resonerar EU-kommissionen som vill slänga alla överflödiga stödverktyg överbord. Ett av dem är interventionen. Endast veteinterventionen får nåd.
Nya detaljer i förslaget till den kommande CAP-mellanöversynen har börjat läcka ut i Bryssel. Bland annat vill agrarkommissionär Mariann Fischer Boel stryka all intervention med undantag för vete. Interventionen förknippas med tidigare års överskottsproduktion som köptes upp av EU. Lagren såldes ut i lämpliga portioner för att EU-kommissionen skulle kunna hålla priset på en skälig nivå.
Nu har tiderna förändrats och interventionen kan förpassas till historien. Endast vete kan i framtiden interveneras, medan interventionen för korn och sorghum stegvis ska köras ned enligt modell från majsen. Helt avskaffas interventionen inte. Under kristider ska ministerrådet lämnas en möjlighet att köpa upp korn och sorghum.
EU-kommissionen vill med alla medel undvika långvariga interventionsbestånd. Interventionspriset förlorar i framtiden sin riktgivande roll för marknadspriset.
Den obligatoriska trädan ska helt och hållet avskaffas. Eftersom bioenergi redan får ett ymnigt stöd, ska stödet för energiväxter dras in.
Exportstöden kommer också att omprövas. Anledningen är att de har blivit onödiga på grund av de höga marknadspriserna. Dessutom har EU förpliktat sig för WTO att avskaffa dem.
Kommissionen eftersträvar i framtiden en mer balanserad fördelning av de direkta gårdsstöden, eftersom en relativt stor del av dagens stöd går till stora gårdar och företag. I stället för direkta stöd kunde kommissionen tänka sig ett slags basstöd, med övre och undre gränser. Idén är ett förenklat system där jordbrukaren erhåller sitt stöd utan att behöva redovisa för en bestämd produktion. Kommissionen dryftar dessutom enhetliga arealstöd för varje medlemsland. De historiska referenserna är inte längre gångbara efter år 2013.
Mariann Fischer Boel vill införa en trappstegsmodell där stöden till stora jordbruk sänks med 10, 25 och 45 procent då stödrätten överstiger 100.000, 200.000 respektive 300.000 euro.
Hon vill också höja den del av de direkta stöden som överförs till landsbygdsutvecklingen. Från år 2010 ska de direkta stöden årligen minskas med två procent till förmån för stödprogrammen för landsbygden.
Mjölkkvoterna bör enligt kommissionens åsikt avvecklas efter år 2014/15, men kommissionen vill lansera kompensationer som ska garantera en mjuklandning för alla.
|
|